Mam pytanie do Pana Jarka
Mam kotkę MCO w tej chwili ma 6 miesięcy . Jak długo powinnam ją karmic karmą dla kociąt. Dotąd byłam przekonana ,że do 1 roku. Ostatnio powiedziano mi , że nawet do 1,5 roku bo to duża rasa wolno rosnąca.
Jest karmiona tylko dobrymi karmami Hill's Biomil, Rc, PPP, Mastery.
Bardzo prozę o informacje .
A i jeszcze jedno pytanko jakie gotowane podroby mogę jej dawac . Jak do tąd dostawała wołowinę , pierś z kurczaka, indyka, oraz udziec z indyka. Alę chcę jej jeszcze dopisac do menu podroby ale nie wiem , które są odpowiednie . Wiem o sercach i wątrobie czy jeszcze coś?????
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jak długo na kittenie
Nie jestem wprawdzie dr Jarkiem, ale może coś podpowiem
Myślę, że serduszka są dobre i jak najbardziej odpowiednie, co do wątroby to jak najbardziej mozna ją dodać do menu ale podaje się ją bardzo rzadko (ja daję raz na kwartał). Myślę, że jeszcze żołądki mogłyby być dobre dla kociczki.
A z karmą nie poradzę, bo na dużych rasach się nie znam
Myślę, że serduszka są dobre i jak najbardziej odpowiednie, co do wątroby to jak najbardziej mozna ją dodać do menu ale podaje się ją bardzo rzadko (ja daję raz na kwartał). Myślę, że jeszcze żołądki mogłyby być dobre dla kociczki.
A z karmą nie poradzę, bo na dużych rasach się nie znam
Wydaje mi się, że rok na kittenie powinien wystarczyć. Karmy MCO adult są wzbogacane w chondroitynę i glukozaminę co w przypadku tej rasy jest bardzo ważne. W okresie najbardziej intensywnego wzrostu trzeba trochę chronić stawy, bo wiadomo ze u MCO różnie z tym bywa. Takie jest moje zdanie, ale na pewno to będzie wiedział dr Jarek albo Pani Marzena.
......Mam kotkę MCO w tej chwili ma 6 miesięcy . Jak długo powinnam ją karmic karmą dla kociąt. Dotąd byłam przekonana ,że do 1 roku. Ostatnio powiedziano mi , że nawet do 1,5 roku bo to duża rasa wolno rosnąca......
Ja wprawdzie ekspertem nie jestem, ale uważam, że jeśli Royal Canim MCO jest od roku (1-10lat), to mozna roczną kotkę tak karmić.
Moja Kita ma rok i przeszliśmy na RC MCO poniewaz kitteny nie chciała juz jeść. Od 11 miesiąca jadła Biomill Selective, a teraz RC MCO. I to jej odpowiada zdecydowanie najbardziej, ona woli większe chrupy, kitteny są dla niej za drobne.
Pozdrawiam
Ja wprawdzie ekspertem nie jestem, ale uważam, że jeśli Royal Canim MCO jest od roku (1-10lat), to mozna roczną kotkę tak karmić.
Moja Kita ma rok i przeszliśmy na RC MCO poniewaz kitteny nie chciała juz jeść. Od 11 miesiąca jadła Biomill Selective, a teraz RC MCO. I to jej odpowiada zdecydowanie najbardziej, ona woli większe chrupy, kitteny są dla niej za drobne.
Pozdrawiam
oczywiście, że do roku, z podrobami ostrożnia zwłaszcza żołądki i wątroba już lepiej te mięska wymiane przez Ciebie.
Esseni - jak wyglądał przyrost wagi u Twojej kotki?
Moja w wieku ok. dziewięciu miesięcy przestała przybierać na wadze. Od trzech miesięcy jej waga oscyluje w granicach 4,80 - 4,90 kg. Koty rosną głównie do dziesiątego miesiąca życia, później wzrost jest wolniejszy, ale jednak powinna rosnąć dalej, a dla niej jakby granica pięciu kilogramów była nie do przekroczenia...
Jeśli chodzi o podawanie wątróbki - nie polecam. Moja kociarnia po niej robiła koszmarne kupy - czarne z intensywnym zapaszkiem.
Moja w wieku ok. dziewięciu miesięcy przestała przybierać na wadze. Od trzech miesięcy jej waga oscyluje w granicach 4,80 - 4,90 kg. Koty rosną głównie do dziesiątego miesiąca życia, później wzrost jest wolniejszy, ale jednak powinna rosnąć dalej, a dla niej jakby granica pięciu kilogramów była nie do przekroczenia...
Jeśli chodzi o podawanie wątróbki - nie polecam. Moja kociarnia po niej robiła koszmarne kupy - czarne z intensywnym zapaszkiem.
Konwalio Twoja kotka osiągnęła już całkiem przyzwoitą wagę
Na stronie poświęconej rasie MCO wyczytałam,ze waga kotek oscyluje w przedziale 3.6 kg. - 5.4 kg. Bardzo duże kotki to 6.4 kg.
Mój roczny kocurek waży 4.8kg. a średnia norma dla kocurów MCO to 5.4kg.-8.2kg.więc Chester to narazie waga piórkowa
Na stronie poświęconej rasie MCO wyczytałam,ze waga kotek oscyluje w przedziale 3.6 kg. - 5.4 kg. Bardzo duże kotki to 6.4 kg.
Mój roczny kocurek waży 4.8kg. a średnia norma dla kocurów MCO to 5.4kg.-8.2kg.więc Chester to narazie waga piórkowa
Konwalio to moja pierwsza kotka i nie wiem dokładnie czy jest duża czy mała Teraz waży 5,5 kg a ma 13 miesięcy (ur.28.11). Gdy miała 10 mies. ważyła tyle samo co Twoja (4,8kg) czyli chyba jednak po 10 miesiącu jeszcze rośnie. A może tylko nabiera masy i dlatego waga sie zwiększa? Tego nie wiem...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wątróbkę warto podawać, ale bardzo rzadko (raz na kwartał)
Moj kocur MCO ma 9 miesiecy i zamierzam karmic go kittenami do roku, apozniej przejsc na RC MCO i dorosle Mastery. Ta teoria zeby karmic do 1,5 roku kittenami to jakas nowosc, maine coony to duze koty ale po 10-12 miesiacach nie rosna juz tak szybko wiec dorosle karmy mysle ze sa dla nich odpowiednie.
Co do watrobki to tak jak mowili poprzednicy, lepiej uwazac i podawac zadko.
Moje "malenstwo" wazy obecnie 7kg
Wszytkim forumowym wlascicielom mco moglabym polecic forum calkowicie poswiecone tej rasie, ale dopiero dolaczylam i nie wiem czy polecanie innego forum jest tutaj mile widziane, wiec prosze o wyrazenie zgody lub nie pozdrawiam
alice
Co do watrobki to tak jak mowili poprzednicy, lepiej uwazac i podawac zadko.
Moje "malenstwo" wazy obecnie 7kg
Wszytkim forumowym wlascicielom mco moglabym polecic forum calkowicie poswiecone tej rasie, ale dopiero dolaczylam i nie wiem czy polecanie innego forum jest tutaj mile widziane, wiec prosze o wyrazenie zgody lub nie pozdrawiam
alice
Oczywiście zawsze możesz w tym dziale polecić forum MCO ale nigdy nie wiadomo, czy Admin nie potraktuje tego jako reklamy i nie wykrzyżykuje. Natomiast jeśli zamieścisz taki temat w działe "Ogłoszenia" to będzie tam zupełnie bezpieczny. Na naszym forum sporo osób ma MCO więc na pewno taki link wzbudzi duże zainteresowanie Możesz spróbować i tu i tu
-
- Informacje
-