Purina Pro Plan

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Borysek

22 lutego 2007, 11:33

Chciałem kupić suchą karmę PPP, jednak po przeczytaniu jej składu- zrezygnowałem...
Z tego co pamiętam chyba tylko 20% mięsa, w dodatku zawiera proteiny wieprzowe....a przecież kotom nie powinno się podawać wieprzowiny.
To jak to jest z tą karmą?
Myślałem, że to dobra firma? :shock:
carmella
Kontakt:

22 lutego 2007, 11:56

PPP to dobra firma

Kotom nie powinno się podawać surowej wieprzowiny,

niektore karmy lecznicze mają właśnie przerobioną wieprzowinę w sobie, a nie drób.
Awatar użytkownika
Marcin2000
Kontakt:

27 lutego 2007, 18:06

To całkiem dobra karma ja od pół roku karmie swoją koteczke takim zestawem: :D 70% mastery i 30% purina pro plan - efekty bardzo dobre.
Anka1

02 marca 2007, 12:27

Tak jak pisze Carmella, nie powinno się dawać zwierzętom surowej wieprzowiny. Poza tym minusem także gotowanej jest jej tłustość. Natomiast zaletą, o ile wiem, to że nie alergizuje. Dlatego prawdopodobnie bywa wykorzystywana zamiast drobiu, który uczula sporo zwierząt.
Awatar użytkownika
koralik_

18 maja 2007, 23:01

Witam :)
PPP to dobra karma... Kicuiś ma po niej błyszczące futerko... moj wet mowi ze kotek tez fajnie wyglada... Karma bardzo smakuje kotkowi...
Futro jadło kittena... przejadło worek 7,5kg... :)
Awatar użytkownika
esseni

31 maja 2007, 10:57

Moja kotka była niejadkiem więc dostawała oprócz Royala również PPP Delicate dla wybrednych, później przeszliśmy na PPP House Cat, ale ponieważ jest wysterylizowana chciałam jej kupić PPP After Care. Czy ktoś tym karmi? Jak wygląda ta karma? I jak jest zjadliwa w porównaniu do innych Pro Planów?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kiweron

31 maja 2007, 11:09

Bella jest na Royalu - ale mam sporo znajomych właścicieli kotów, którzy karmią swoich pupili Puriną, i bardzo sobie chwalą.
ATA

31 maja 2007, 11:13

Jak wygląda zobacz tutaj:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... =karma+mco
Zupełnie podobna do innych PPP - może tylko odrobinę ciemniejsza. Mój dostawał ją dość długo, bardzo chętnie zjadał i pięknie wyglądał. Jak zresztą na wszystkich PPP :D . Zaznaczam jednak, że nigdy nie była to jego jedyna karma - zawsze towarzyszył jej Royal albo Hill's.
Awatar użytkownika
esseni

31 maja 2007, 16:40

Dzieki ATA za odpowiedź, moja też jako główny pokarm ma RC , a inne to tylko dodatki. A jak wygląda After w porównaniu np. z Hause Cat-em?
Szukam karmy troszke odchudzającej, bo ostatnio zaczęła wcinać każdą ilość jedzenie i ciągle jej mało... ;-) A kiedys była takim niejadkiem....
Pozdrawiam
ATA

31 maja 2007, 16:57

Lekko odchudzająca jest PPP Light z indykiem i ryżem, też bardzo smaczna (według mojego kota :wink: ) tyle, że zawiera więcej włókna, przyspiesza trawienie i kot trochę więcej jej zjada. W redukowaniu wagi jest jednak skuteczna bo kiedy mój kot zaraz po kastracji mocno przytył bardzo ładnie go wysmukliła. Light jest obok After Care na zdjęciu, które poprzednio załączyłam. Warto wypróbować :D A czym się różni House Cat od After Care? Smakiem - pierwsze to kurczak, drugie ryba, zawartością składników pokarmowych - After Care ma więcej białka, ale mniej tłuszczu niż House Cat (odpowiednio 41 i 36%; 12 i 14%). House zawiera też inuline i cykorię, których w tej drugiej chyba nie ma. Możliwe też, że After Care bardziej zakwasza mocz ale pewności nie mam 8) .
Awatar użytkownika
esseni

31 maja 2007, 23:28

Dzieki ATA, na Ciebie zawsze mozna liczyć.
Zamówię na próbę małą paczkę Aftera, bo nie wiem, czy moja maruda bedzie jadła rybę. Ale nie zaszkodzi jej mała głodówka, bo ostatnio naprawde przytyła :shock: Jak nie będzie jadła, to skorzystają działkowe koty :)
Pozdrawiam
Minniee

11 lutego 2008, 12:00

Witam, wlasnie wczoraj kupilam purina pro plan kitten, ale niestety moj Miki nie chce jesc:( a wczesniej zawsze jadl / troche dalej je whiskah, nie wiem jak mam namowic go zeby sprobowal jesc purina a moze sprobuje wymieszac razem te karmy? Co sadzicie? Moj ma 7 miesiecy, znalazlam go na ulicy. Zaluje ze od poczatku tak glupie karmilam whiskak. Co 2 dni je gotowane filety z kurczaka, a co tydzien je zotlko gotowane i tez je mokra karme purina gourmet gold. Tylko jedna bardzo kiepska karma sucha.
ATA

11 lutego 2008, 12:38

Mój kot też zaczynał od Whiskasa Junior :oops: (nie znałam jeszcze wtedy lepszych karm) i też trochę protestował kiedy go przestawiałam na RC i PPP Kitten. Mieszanie na początek to dobry pomysł bo i tak powinno się stopniowo wprowadzać nową karmę. Później możesz bardzo powoli wycofywać Whiskasa z mieszanki i przy dobrych układach może uda Ci się w końcu przejść na czystą PPP. Jest to konieczne bo niestety wynikająca ze stosowania "wabików" atrakcyjność smakowa Whiskasa nie idzie w parze z jego jakością. A PPP to naprawdę bardzo przyzwoita karma i warto do niej kociastego przekonać 8) . Zwłaszcza, że Gourmet Gold tak naprawdę jest karmą dla dorosłych kotów, więc dobra sucha dla kociaków naprawdę by się tutaj przydała.
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2008, 12:46 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Minniee

11 lutego 2008, 12:44

ok postaram sie
Minniee

11 lutego 2008, 12:49

a moze jest jakas purina z wolowina?, bo moj kot bardzo lubi wolowine, ale ja kupilam purine z kurczakiem, odpada.
ODPOWIEDZ
  • Informacje