Strona 1 z 1
karma- mieso, a mączka... różnica
: 17 maja 2007, 16:33
autor: koralik_
hejka
wiecie moze jaki wpływ na karme- jej jakosc, ma fakt iz jest wyprodukaoana ze swiezego miesa, lub z mączki (np.kurzej)
mieso a mączka to chyba nie to samo?
: 18 maja 2007, 21:34
autor: koralik_
Witam,dowiedziałam sie dziś, że mączka która jest w karmach to mięso mielone razem z kośćmi...
Więc chyba lepiej wbierac karmy które są z suszonego mięsa, a nie z mączki? Co myślicie?
: 19 maja 2007, 09:23
autor: Borysek
Witam.
Ten temat, o ile pamiętam był chyba poruszany na "psim forum" (
), więc tam byś musiała poszperać
Rzeczywiście w skład mączki mogą wchodzić oprócz mięsa, także kości, ptasie łapki, dzióbki itp., więc jest ona mniej pożywna (zawiera więcej kolagenu, który nie jest pełnowartościowym białkiem ze względu na brak niektórych egzogennych aminokwasów).
Inna sprawa jest taka, że nie mamy do końca pewności, co tak naprawde "siedzi" w karmie, nawet jeśli producent napisze, że zawiera same suszone mięso...(podobno u nas w kraju nikt tego nie kontroluje
)
: 19 maja 2007, 13:02
autor: ATA
Tak naprawdę to trudno jest ocenić jakość karmy na podstawie samego składu, z bardzo prostego powodu. Nawet jeśli mięsa (mączek, mięsa suszonego) jest tam dużo to tak jak npisał Borysek może mieć niską wartość biologiczną. A nawet jeśli skład aminokwasowy białka jest OK to może nastąpić jego uszkodzenie termiczne w procesie produkcji mączki, czy samej karmy. Parę stopni za dużo i już i wartość biologiczna i strawność białka zjeżdża o połowę. Może to też dotyczyć innej partii tej samej karmy - skład ten sam a zwierzak chudnie albo ma biegunkę. Z tego powodu ja osobiście nie przykładam zbyt dużej wagi do tego co prodeucent pisze na opakowaniu
.