do właścicieli psów i kotów. nie podawajcie swoim pupilkom mleka gdyż mleko często (chodż nie zawsze) wywołuje "fermentację jelit" (również u kotów!) prócz młodych. "fermentacja jelit"- biegunka, wymioty, brak apetytu itp. (nie zawsze wszystkie objawy na raz). wiem to po moim pierwszym w życiu kocie. miał biegunkę, odstawiłam mleko i od razu przeszło. niestety jakieś 1,5-2 lata temu odszedł za tęczowy mostek. no ale niema co płakać, śmierć po karzdego przychodzi a jest jeszcze tyle zwierząt którym trzeba pomóc.
PS: wchodżcie w temat "ogłoszenia..." potem "pomoc" i zobaczcie jak jeszcze możemy pomóc naszym mniejszym braciom.
mleko!
specjalne tak. no ale to też zależy od kociaka. jeden mój psiak (domowy) nie cierpi np. kiszki a drugi (podwórkowy,przygarnięty) uwielbia, tak samo z kotam, jeden coś toleruje a drugi nie.
- angelus222
Jak narazie moje kotki piją mleczko bo są jeszcze młode ;D Potem będe je musiała jakoś przestawić na wode:)
a czy lepiej żebym podawała im mleko takie normalne czy takie specjalne dla kotów??? jest jakaś róznica oprócz zmieniejszonej ilości laktozy?
a czy lepiej żebym podawała im mleko takie normalne czy takie specjalne dla kotów??? jest jakaś róznica oprócz zmieniejszonej ilości laktozy?
Lepiej podawać mleko dla kotów. Oprócz obniżonej zawartości laktozy ma ono z reguły dodatek m. in. witamin. Dobre jest mleczko Klara, które można podawać od 6 tygodnia życia. Oprócz miseczki z mlekiem powinna stać też dodatkowa z wodą. Jeśli kociaki są małe mogą jej (wody) nie zauważać i na początku można je do niej zachęcić "zabarwiając" ją odrobiną mleka
- kociaczek250
- Kontakt:
Mój kot uwielbia mleko Whiskasowe, tego z Vitakraftu nie znosi, a Klary jeszcze nie próbowaliśmy, bo nie mogę jej nigdzie znaleźć. Mam pytanie - czy Klara ez jest gęstsza, tak jak Whiskas? Bo np. Vitakraft nie zagęścił mleka. Ponoć koty lubią gęstsze...
Klara jest dostępna w Krakvecie:
http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=4279
Jest rzadsza niż Whiskas, ale ładnie pachnie i moja Kota ją lubi - no i jest sporo tańsza:)
http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=4279
Jest rzadsza niż Whiskas, ale ładnie pachnie i moja Kota ją lubi - no i jest sporo tańsza:)
- kociaczek250
- Kontakt:
Oj, szkoda, ze wcześniej nie wiedziałam, ze jest w Krakvecie, bobym zamówiła . No cóż, będę musiała poszukać po sklepach . Dobrze chociąż, że jest tańsza od Whiskasa... .
Klarę możesz znależć w Auchan - jest parę groszy droższa niz w Krakvecie.Wszystkie moje 3 futra bardzo to mleczko lubią mimo,że mają zupełnie odmienne upodobania żywieniowe.A i pies czasem załapie się na kilka chlipnięć
- angelus222
No w sumie to jest bardzo dobry pomysł żeby zabarwić wode odrobinką mleczka musze wypróbować
Moje kotki też uwielbiają mleczko whiskasowe:) ostatnio nie miałam bo sie skończyło a w pobliżu nie mam żadnego zologicznego sklpeu wiec dałam im zwykłe mleczko, piły ale jakoś tak nie chętnie chyba wolą takie kocie a musze spróbować klare
Moje kotki też uwielbiają mleczko whiskasowe:) ostatnio nie miałam bo sie skończyło a w pobliżu nie mam żadnego zologicznego sklpeu wiec dałam im zwykłe mleczko, piły ale jakoś tak nie chętnie chyba wolą takie kocie a musze spróbować klare
od pt. mam znalezionego kotka. ma jakieś 2 mies i daję mu zwykłe mleko z wodą ale czasem idzie i sam z siebie pije wodę a mleczko traktuje bardziej jak deser i dobrze bo jak podrośnie to nie będę mu podawać mleka. mam nadzieję że będę dobrą kocią mamą bo psią jestem. dzisiaj kupiłam książkę
heh. mam dwie półki książek o zwierzętach a o kotach nie miałam.
heh. mam dwie półki książek o zwierzętach a o kotach nie miałam.
- kociaczek250
- Kontakt:
Mam ta książkę. Jest niezła, acz bardziej polecam Ci "Ty i Twój kot" Davida Taylora. Tam jest wszystko.
PS: Przepraszam za post nie na temat, ale chciałam doradzić .
PS: Przepraszam za post nie na temat, ale chciałam doradzić .
- angelus222
A w jakiej cenie były mniej wiecej te dwie książki ???
-
- Informacje
-