Nataszo pisze:Panie Doktorze,
Ostatnie badania kota:
wbc 9,6
rbc 2,67
hgb 4,4
hct 14,2
plt 54
kreatynina 52,3
mocznik 6,4
alat 73,9
aspat 109,6
f.zasadowa 1,5
Kot miał objawy żółtaczki w oczach. Lekarz zalecił kroplówkę. Podałam w domu 125 ml płynu PWE wraz z Duphalyte (25 ml rozpuszczone w 500 ml PWE) Średnia prędkość 1 kropla na sekundę. Była to godzina ok.14. Nie wiedziałam, że kot może mi się zesikać do łóżka. Myślałam, że znalezione trzy plamy to wyjście kroplówki poza żyłę. Podałam więc po ok. 30 min. od zakończenia kroplówki jeszcze raz 125 ml.
Potem mierzyłam temperaturę kota: 35,5. Dogrzałam go poduszką elektryczną, temperatura się wyrównała. Kotek był senny. Słaby. Ale jadł. Miał apetyt. Kolejne oddanie moczu: 1 x łóżko, 2 x kuweta-wszedł tylko przednimi łapkami i kucnął, myślałam, że przeszkadza mu wenflon. Około północy jeszcze zaglądał do miski. Około 5 godziny kot był w agonii. Miał rozszerzone źrenice, bezwładne ciało, oddał mocz i kał, pojękiwał i miał drgawki ciała.Pojechałam na nocny dyżur i kota uśpiliśmy. Czy ja mojego kota tą kroplówką zabiłam?
Czytałam o kotach z taką morfologią, że żyją, mają transfuzje. Skąd takie nagłe załamanie się mojego kotka? Jestem zdruzgotana.
Z tego, co wyczytałam, to objawy pasują do zatrucia wodnego, w którym występuje zwiotczenie mięśni szkieletowych, zanik odruchów, drgawki i śpiączka kończąca się często śmiercią.
Czy ja mojego kota tą kroplówką zabiłam?
Znalezione informacje:
Przewodnienie/odwodnienie – zachowanie się przestrzeni wodnej pozakomórkowej
Zaburzenia hipo-, izo-, hipertoniczne – informują jak zachowa się przestrzeń wodna śródkomórkowa (PWK):
izotoniczne – PWK nie ulega zmianie
hipertoniczne – PWK zmniejsza się (odwodnienie komórek)
hipotoniczne – PWK zwiększa się
Płyn PWE Baxter ma osmolarność 295, a więc jest płynem izotonicznym.
http://www.baxter.com.pl/downloads/char ... Baxter.pdf
W ulotce jest informacja, że preparat utrzymuje się krótko w układzie naczyniowym i po 30-60 minutach przenika ściany naczyń krwionośnych (punkt 5.2).
Przedawkowanie może objawić się hipertonią płynu pozakomórkowego i hiperkaliemią (punt 4.10).
Brak podanych wskazań w przypadku przedawkowania.
Z doktorem rozmawiałam około godziny 20 i mu mówiłam o tym przedawkowaniu, ale nic nie sugerował, żadnego leczenia odwracającego ewentualne skutki. Kot wysikał się kilka razy. Skąd więc taka późna reakcja w nocy? Czy tak się dzieje i taka reakcja po kilku godzinach od przedawkowania ma miejsce? Czy było zasadne podanie leków, aby ta woda szybciej zeszła? Czy mogłam coś zrobić, powiedzieć lekarzowi dokonującemu eutanazji o tych kroplówkach i mogliśmy ten proces odwrócić? Lekarz powiedział o agonii, ale ja nic mu nie powiedziałam o tych kroplówkach, bo myślałam, że umiera na FIPa