Karolcia, troszkę poprawiłaś mi humor. Masz rację, trole to trole.
Wszyscy stawiają na alergię wziewną i wszyscy mówią trzeba się z tym pogodzić i przyzwyczaić. Ale ja nie potrafię przejść do porządku dziennego i stwierdzić, a to tylko alergia, nic mu nie grozi. Sama jestem alergikiem i wiem jak to cholerstwo potrafi dać w kość i chciałabym mu jakoś ulżyć. Dlatego pytam pana Jarka czy on może spotkał się z leczeniem takiej dolegliwości. Nasz wet rozkłada ręce i odpowiada "tego się nie leczy". Frodo ma w tej chwili aplikowane krople Tobradex. Ale co po nich, pewnie objawy zanikną, bo po podaniu antybiotyku zawsze znikały na jakiś czas, ale wolałabym zapobiegać niż doprowadzić do podobnego stanu.
oczy-brunatna wydzielina
Alergii zwykle towarzyszy zaczerwienienie spojowek , jelśli nie sa bladorozowe tylko zywoczerwone jak najbardziej mozesz szukac powodow i kota leczyc . Przeciez nie mowię zeby nie leczyc chorego kota, tylko zeby stwierdzic czy to na pewno nie Twoja zbedna zapobiegliwość . W koncu to nie moj kot to co sie bede przejmowac .
-
Weterynarz przepisał Tobradex do oczu. Niestety nie działa. Postanowiliśmy pojechać z kotem do okulisty. Ponownie pojawił się wyciek z krwią. Jak wrócimy, napisze jaka została postawiona diagnoza.
-
Mamy winowajcę. Lekarz stwierdził herpes wirusa. Wytłumaczył jak postępować z kotem i czym łagodzić objawy.
Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi.
Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi.
-
ja mam koty z pyskami "plaskatymi" i to samo jest u nas,chociaż jeden kot ma więcej,bo może drugi myje się staranniej na pysku czasami jest więcej wydzieliny,czasami jest brunatna ale na ogół jest bezbarwna lub lekko brązowa,używam borasolu do przemywania oczu i jest lepiej
Zauważyłam tą samą dolegliwość u mojego kota. Wet stwierdził, że jest zupełnie zdrowy (po zabraniu go ze śmietnika robiłam komplet badań). Jest to zwykły dachowiec, mam go już parę miesięcy i niezmiennie to samo, brązowa płynna wydzielina z oczu, która tworzy grudki zasychając. Czyli myć przegotowaną wodą, lub Borasolem?
Moja roczna kotka też ma ciągle takie śpiochy zaschnięte brązowawe czy szare, a do tego brudy zaschnięte w nosie, dawnie tego nie miała a teraz ma od paru ładnych miesięcy, poza tym wszystko o.k.
Co to?
Co to?
Odświeżam post, bo mam ten sam problem z kilkuletnim Kocurkiem Europejskim. Do tego jest osowiały, dużo śpi, sierść matowa. Leki pomagają tylko chwilowo (krople do oczu, Unidox i mocniejszy antybiotyk). W przypadku jakich chorób może występować takie powikłania? Od czego miał Twój kotek? Czy udało się go wyleczyć?
-
Witaj!
Takie sytuacje i symptomy warto konsultować z lekarzem weterynarii. Wszystko po to, aby uzyskać rzetelną opinię i co najważniejsze - przeprowadzić najpotrzebniejsze badania.
Czasami alergia może objawiać się problemami z sierścią, układem pokarmowym, a nawet oczami - dlatego dobrze jest to zweryfikować również pod tym kątem.
Koniecznie zajrzyj na naszego bloga. W tekście dowiesz się, jak radzić sobie i jak rozpoznać alergię.
https://www.krakvet.pl/artykuly/alergia ... go-pupila/
KrakVet.pl
Takie sytuacje i symptomy warto konsultować z lekarzem weterynarii. Wszystko po to, aby uzyskać rzetelną opinię i co najważniejsze - przeprowadzić najpotrzebniejsze badania.
Czasami alergia może objawiać się problemami z sierścią, układem pokarmowym, a nawet oczami - dlatego dobrze jest to zweryfikować również pod tym kątem.
Koniecznie zajrzyj na naszego bloga. W tekście dowiesz się, jak radzić sobie i jak rozpoznać alergię.
https://www.krakvet.pl/artykuly/alergia ... go-pupila/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-