moj 7-letni kocur od ok. 2 lat cierpi na powracające wymioty i biegunki. Badanie krwi swieżo powtórzone wskazują na chorobę trzustki i wątroby...kot schudł ok. 2-3 kg, jest odwodniony i chudy...gdy nie dostaje amylanu to po ok. miesiącu wymioty powaracają...tak jakby przestawal trawić...mój weterynarz niewiele nam pomógł, a że mieszkam w niewielkim meiście nie mam gdzie udać się na konsultację. Podam poniżej wyniki badań krwi i proszę o interpretację, wiem które nie są w normie ale nie wiem co robić dalej:
-mocznik 47,4 mg/dl
-kreatynina 1,94 mg/dl
-ALAT 93 U/L
-ASPAT U/L
-AMYLAZA 1994 U/L
-Glukoza 75 mg/dl
MORFOLOGIA:
-WBC 13 tys/mm3
- RBC 9,26 mln/mm3
-HGB 13,8 g/dl
- HCT 46,9 %
-PLT 141 tys/mm3
-PCT O,044 %
-MCV 50 um3
-MCHC 29,5 g/dl
-MCH 14,8 pg
-RDW 17,9 %
-MPV 9 um3
-limfocyty 24,3%
-monocyty 22,4%
-granulocyty 53,3 %
na wynikach zaznaczono że wartości mogą być nieznacznie obniżone ze względu na obecność niewielkiego skrzepu w próbce krwi.
Jedyne co lekarz zalecił to podawanie amylanu jak dotąd i kroplówki z glukozy...dodam że kot ma zmienny apetyt, jednak bez amylanu wymiotuje...teraz jest kolejny dzien na amylanie, wymioty ustały, jednak pojawiła się biegunka. Kot ma 7 lat, jest wykastrowany, niewychodzący, oprócz niego inne moje koty nie mają takich objawów. Kot jest ewidentnie odwodniony, co widać po oczach, jest chudy. Gdy jego stan jest lepszy to nie ma problemów, nabiera ciałka, bawi się, ale po paru tyg od nowa. Co robić? jakie sa rokowania? jakie leki i karme stosować. Proszę o pomoc, kot gasnie w oczach
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)