Prosze o interpretację wyników krwi- kot wymiotuje, chudnie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

szylkretka

14 listopada 2011, 16:09

Witam,
moj 7-letni kocur od ok. 2 lat cierpi na powracające wymioty i biegunki. Badanie krwi swieżo powtórzone wskazują na chorobę trzustki i wątroby...kot schudł ok. 2-3 kg, jest odwodniony i chudy...gdy nie dostaje amylanu to po ok. miesiącu wymioty powaracają...tak jakby przestawal trawić...mój weterynarz niewiele nam pomógł, a że mieszkam w niewielkim meiście nie mam gdzie udać się na konsultację. Podam poniżej wyniki badań krwi i proszę o interpretację, wiem które nie są w normie ale nie wiem co robić dalej:
-mocznik 47,4 mg/dl
-kreatynina 1,94 mg/dl
-ALAT 93 U/L
-ASPAT U/L
-AMYLAZA 1994 U/L
-Glukoza 75 mg/dl
MORFOLOGIA:
-WBC 13 tys/mm3
- RBC 9,26 mln/mm3
-HGB 13,8 g/dl
- HCT 46,9 %
-PLT 141 tys/mm3
-PCT O,044 %
-MCV 50 um3
-MCHC 29,5 g/dl
-MCH 14,8 pg
-RDW 17,9 %
-MPV 9 um3
-limfocyty 24,3%
-monocyty 22,4%
-granulocyty 53,3 %
na wynikach zaznaczono że wartości mogą być nieznacznie obniżone ze względu na obecność niewielkiego skrzepu w próbce krwi.
Jedyne co lekarz zalecił to podawanie amylanu jak dotąd i kroplówki z glukozy...dodam że kot ma zmienny apetyt, jednak bez amylanu wymiotuje...teraz jest kolejny dzien na amylanie, wymioty ustały, jednak pojawiła się biegunka. Kot ma 7 lat, jest wykastrowany, niewychodzący, oprócz niego inne moje koty nie mają takich objawów. Kot jest ewidentnie odwodniony, co widać po oczach, jest chudy. Gdy jego stan jest lepszy to nie ma problemów, nabiera ciałka, bawi się, ale po paru tyg od nowa. Co robić? jakie sa rokowania? jakie leki i karme stosować. Proszę o pomoc, kot gasnie w oczach :(
szylkretka

14 listopada 2011, 16:53

zapomniałam jeszcze wspomnieć o epizodzie który miał miejce pare meisięcy temu, po kolei puchły kotu łapki, najbardziej ta część na której stoi, spuchnięta też była dolna warga...czy to od nerek?
porównałam również wyniki sprzed roku, są podobne...chodzi o ten wątek http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... 005#p91005
Awatar użytkownika
Amika

15 listopada 2011, 09:35

Szylkretka, zanim dr. Jarek coś podpowie, to koniecznie zrób badanie tarczycy.
szylkretka

15 listopada 2011, 10:39

No własnie przejrzałam ten wątek który mi wskazałaś, potem przejrzałam objawy nadczynności u kotów i zdębiałam...czemu mój wet na to nie wpadł :/ dzięki Amika...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 listopada 2011, 22:47

tarczycę oczywiście sprawdź , ale trzeba także wykonać tzw test kliszowy i TLI. Jeśli amylam dobrze na naiego działa podawaj mu stale.
szylkretka

29 grudnia 2011, 22:19

Panie dr znowu nastąpił nawrót choroby, kot przestał jeść, dostawał w strzykawce do pyszczka Mixol...dziś byliśmy u nowego weterynarza, który zrobił mu USG i RTG jamy brzusznej...podejrzewa zapalenie jelit, z USG wyczytał przerost warstwy śluzowej jelit...pokazywał na zdjęciu RTG że w jelitach brak pęcherzyków powietrza, podobno też mała jest wątroba, zatarta struktura 1 nerki, pęcherz moczowy miernie wypełniony moczem...podał mu zastrzyk z sterydu Dexafort, zalecił badanie kału z enzymami trzustkowymi...i powiedział że będzie trzeba włączyć na stałe encorton...za tydzień będziemy robić ponownie badania krwi i kał (jeśli uda się ustalić która kupka chorego kota)...co Pan dr myśli o tym encortonie na zapalenie jelit? co oznaczają te obrazy jelit, nerek, pęcherza i wątroby?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 stycznia 2012, 23:53

encorton zależy co jest powodem schorzenia jelit, jeśłi auto agresja czy alergiczne ( nietolerancja składników pokarmowych ) zapalenie jelit to tak. Czasami w ostrych stanach zapalnych w pierwszej fazie takżę używa się sterydów.CO do obrazów wiadomo, że pokazują, że te narządy nie są prawidłowe w budoeiwe , ale nie rozstrzygaja o przyczynie ich stanu i nie proś abym ja wróżył. Trzeba takie obrazy widzieć, dokładnie zbadać zwierzę i wtedy podejmować jakieś decyzje.
ODPOWIEDZ
  • Informacje