Zbliżamy się do pierwszych urodzin koty i w związku z tym czeka nas również szczepienie. Czy blisko roczna kotka powinna zostać odrobaczona "na wszelki wypadek"? Kota jest niewychodząca, gówienka wizualnie są ok, żadnych żyjątek "na oko" w nich nie ma, apetyt nam dopisuje, więc nie podejrzewam zarobaczenia, ale wolę się upewnić
Ewentualnie mogę zgromadzić urobek do badania parazytologicznego, choć wiadomo, że nawet w próbce z 3 dni może coś nie wyjść mimo, że jest...
Czy prawdą jest, że odrobaczanie jest zasadne u kociąt 8 i 12 tygodniowych gdyż wtedy szczepionka się lepiej "wchłania" natomiast u dorosłych kotów odrobaczenie przed szczepieniem nie jest tak istotne?
I na koniec - jeśli odrobaczyć to czym i w jakiej dawce? Milebax, Pratel? Kota waży 4kg.
odrobaczanie przed szczepieniem
-
Kota do roku powinno się odrobaczać co 3 miesiące a jak skończy rok to co 6 m-cy albo raz na rok. Mimo że kot nie wychodzi to Ty możesz na butach przynieść larwy robaków i kot to załapie. Ja odrobaczam Profenderem. Preparat ten działa miesiąc w organizmie kota i wkrapla się go na kark. Więc kot nie jest zestresowany że coś mu okropnego dajesz do pyska. ja to stosowałam u swojej pierwszej kotki i stosuje u obecnej. I jesteśmy zadowolone .
możesz wykonac badania świeżego kału i jeśli wyjda czyste to nie musisz odrobaczać kota. Możesz w ciemno odrobaczyć kota każdym z wymienionych przez Ciebie preparatem.. Szczepionka nie wchłania sie lepiej po odrobaczeniu ( co za bzduty , skąd Wy to bierzecie?) jest lepsza odpowiedź immunologiczna , jest mniejsze rysyko odczynów poszczepiennych .
-
- Informacje
-