Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc!
Mam ogromny problem. Mam dwa koty, jeden roczny wykastrowany, drugi 8 miesięczny. Po powrocie z młodszym od weterynarza (po zabiegu kastracji) straszy kot oszalał. Nie poznał go, gdy go widzi ucieka na najwyższą szafę, na która młodszy nie potrafi wejść. Syczy, warczy i puszy się na widok młodszego. Nie wiem co mam z tym zrobić i dlaczego tak mu się odmieniło.
Z góry dziękuję za pomoc.
KOT PO KASTRACJI I BRAK AKCEPTACJI DRUGIEGO CZWORONOGA
A to jak rozumiem świeżo po zabiegu. Jeżeli tak jest to dość normalne, bo kot pachnie inaczej niż normalnie i drugi ma prawo go nie poznać. Nic na siłę, trzeba czekać i obserwować. Czasem tak się zdarza. Cierpliwości
Jeżeli Ci to bardzo przeszkadza to wygłaszcz może delikatnie kota czymś co pachnie znajomymi, kocimi zapachami, może coś to pomoże.
Jeżeli Ci to bardzo przeszkadza to wygłaszcz może delikatnie kota czymś co pachnie znajomymi, kocimi zapachami, może coś to pomoże.
Wytarzał się w kocimiętce, wydaje mi sie że stracił zapach weterynarza i mimo tego nie może zbliżyć się do starszego. Odseparowałam je, mają osobne kuwety i miski. Pozostaje mi poczekać jeszcze kilka dni, ale martwie się o starszego zeby sie z nerwów nie wykończył.
Dzieki za odpowiedź!
Dzieki za odpowiedź!
jest troszeczkę lepiej ale wciąż beznadziejnie.. siedzi na szafie u nas w sypialni i obserwuje małego. Kiedy zamkniemy drzwi i widzi, że jest sam w pokoju schodzi do nas się przytulać i mruczeć ale gdy tylko młodszy wejdzie od razu panikuje warczy i jak opętany wybiega na szafę. Na noc i kiedy wychodzimy musimy je oddzielać bo boje się, że nie zejdzie do kuwety i misek w obecności młodszego. Wydaje mi się że pozbył się już wszystkich złych zapachów więc czemu jeszcze to trwa?:( One się bardzo kochały, bawiły się razem, myły się i były bardzo zżyte.
-
- Informacje
-