Kotu wypadł ząb
Zauważyłam dzisiaj u mojego 3 letniego kocura, że jeden z zębów przednich "wystaje" z pyszczka równolegle do szczęki. Nie bardzo miałam możliwość przyjrzeć się bliżej, on się wyrywa, ale zdołałam obejrzeć dziąsła, nie są zaczerwienione ani owrzodzone, wyglądają normalnie. Kot ma apetyt, pije jak zwykle, sierść błyszczy jak naoliwiona , ale ostatnio miał przeziębiony pęcherz, mimo , że już wyleczony jestem przewrażliwiona bo wyczytałam , że problemy z zębami mogą oznaczać niewydolność nerek. Mój mąż twierdzi, że najprawdopodobniej kot wyłamał sobie ząb na suchej karmie, którą uwielbia pochrupywać (Purina one indoor, do tego dostaje kurczaka gotowanego - udko dziennie dzielone na porcje albo gotowaną wołowine, raz w miesiącu rybę). Czy to możliwe , że przesadzam i po prostu zdarzył się niegroźny wypadek z karmą? Zaznaczę , że kota wzieliśmy z ulicy jak był dość mały, około 3 miesięczny i mimo iż bardzo uważnie go obserwowałam nie widziałam , żeby zgubił choć jeden ząb, a przednie ząbki miał zawsze bardzo krzywe i trochę "szczerbate"
a wklej tu zdjęcie zębów siecznych i trzonowych Twojego kota.
Witam serdecznie , prosze o pomoc bo niewiem co robic , mojemu mlodemu kotu widocznie wypada mleczak- kieł na miejsce stałego , stały juz jest a obok mleczak wisi i widze ze go to razi. Jak zamyka pyszczek kieł-mleczak wbija sie w dolna warge . Czy mozna jakos pomoc np dac sucha kame aby ten odpadl szybciej?
pokaż zęby lekarzowi, jeśli ząb ledwo siedzi lekarz bez trudu go usunie. Jak trzyma się bardzo mocno trzeba będzie umówić na drobny zabieg usunięcia zębów mlecznych.
-
- Informacje
-