Mam pytanie ,szczegolnie do Pana Doktora
Konsultowałam sie dzis z moim wet . i padła propozycjea podawania mojej kotce malutkiej dawki Rimadylu.
Dla przypomnienia ,moja kotka ma 13 lat i zwyrodnienie kregoslupa oraz stawu biodrowego,przez co cierpi bole i jest mniej sprawna.
Podaje jej Caniviton.
Moj wet nie słyszał o skutkach podawania Rimadylu kotom,nie ma dostepnej literatury na ten temam.Jest to lek przeznacony dla psow.
Postanowilismy poszukac informacji na ten temat .
Czy moze sa w necie jakies zasoby o tym? Jakas literatura ? Gdzie mogłabym poszukac?
Moze ktos zna z praktyki czy mozna kotu dawac ten lek.
Jako niesterydowy lek przeciw zapalny bardzo by mi odpowiadal dla mojej koteczki ale czy mozna ??
Rimadyl dla kota ?
nie stosowałem i nie zastosuję, bo to jest sprawa doświadczeń , a nie jest to moje powołanie zawodowe. Ale zwróciłbym się drogą mailową do producenta czyli PFIZERa czy takie info. posiadają. I raczej wstrzymywałbym się przed podaniem ale to taka moja tylko sugestia, są inne środki, które u kotów można stosować.
Napisze do nich i zapytam ,dziekuje za pomysl.
Moze i sa inne srodki ,moj wet . ich nie proponuje ,nie wiem dlaczego .Do tej pory nie sparzylam sie na jego leczeniu i ufam temu człowiekowi.
Zobacze co powie firma , a jak cos powie to tu napisze dla innych .
Moze i sa inne srodki ,moj wet . ich nie proponuje ,nie wiem dlaczego .Do tej pory nie sparzylam sie na jego leczeniu i ufam temu człowiekowi.
Zobacze co powie firma , a jak cos powie to tu napisze dla innych .
ocywiście z miłą chęcią poznam ich zdanie.
No niestety ,napisalam w sobote.Rozumiem ,ze nie odpisuja w wolne dni ,ale do dzis nie ma odpowiedzi.
Moze jeszcze napisza jednak po zapoznaniu sie z ich strona ,nie sadze.Poprostu nie jestem lekarzem wiec prawdopodobnie nie beda chcieli ze mna rozmawiac.Na stronie sa materialy na temat Rimadylu ale dostep do nich tylko dla wet.
Tak czy siak ja zaczelam podawanie Rimadyly w dawce ok 12mg dla piecio kilowej koteczki ,w dwoch porcjach rano i wieczorem .
Biorac za wzor podawania dla psa , dawka lecznicza 6mg na kg wagi ciala
Musze powiedziec ,ze wynik podawania juz po dwoch dniach jest obiecujacy .Kotka zrobila sie bardziej ruchliwa ,dzis nawet biegla galopem co sie juz chyba od wielu miesiecy nie zdazylo .Poza tym zanim wskoczy na blat kuchenny to zawsze przerazliwie mialcz i nagle przestala z tym mialkiem ,pewno nie boli ja.
Gdybym jednak dostala odpowiedz zamieszcze ja tu.
Moze jeszcze napisza jednak po zapoznaniu sie z ich strona ,nie sadze.Poprostu nie jestem lekarzem wiec prawdopodobnie nie beda chcieli ze mna rozmawiac.Na stronie sa materialy na temat Rimadylu ale dostep do nich tylko dla wet.
Tak czy siak ja zaczelam podawanie Rimadyly w dawce ok 12mg dla piecio kilowej koteczki ,w dwoch porcjach rano i wieczorem .
Biorac za wzor podawania dla psa , dawka lecznicza 6mg na kg wagi ciala
Musze powiedziec ,ze wynik podawania juz po dwoch dniach jest obiecujacy .Kotka zrobila sie bardziej ruchliwa ,dzis nawet biegla galopem co sie juz chyba od wielu miesiecy nie zdazylo .Poza tym zanim wskoczy na blat kuchenny to zawsze przerazliwie mialcz i nagle przestala z tym mialkiem ,pewno nie boli ja.
Gdybym jednak dostala odpowiedz zamieszcze ja tu.
Ja wielokrotnie stosowalam rimadyl u kotów (poł tabletki na 5 kg) efekty bardzo dobre, zadnych problemów. Oczywiście z przepisu lekarza.
Wyciagam temat i drąże.
Czy słyszeliście coś o wypadkach biegunki (krwawej?) po podaniu kotu Rimadylu?
Nas to wprawdzie nie spotkało, ale lepiej na zimne dmuchać.
Czy słyszeliście coś o wypadkach biegunki (krwawej?) po podaniu kotu Rimadylu?
Nas to wprawdzie nie spotkało, ale lepiej na zimne dmuchać.
Halo,
Rimadyl w tabletkach nie jest dopuszczony dla kotów. Instytut Weterynarii w Zurychu ma swoją specjalną stronę, na której można się wiele dowiedzieć na temat wszelkich leków stosowanych w weterynarii; dawkowaniu, interakcjach, przeciwskazaniach. Wyraźnie jest tam napisane: Die Verwendung von Rimadyl® Tabletten bei Katzen ist kontraindiziert.
(Podawanie kotom rimadylu w tabletkach jest przeciwwskazane).
Załączam link: http://www.vetpharm.unizh.ch/perldocs/index_t.htm
Wydaje mi się, że podawanie metacamu byłoby dużo lepsze. Skonsultuj to z lekarzem weterynarii.
Moja kotka dostała przed 3 laty niewielką dawkę rimadylu w tabletkach z powodu spondylozy. Terapaia zakończyła się poważną krwawą biegunką. Ryzyko jest duże. Należy jednak stwierdzić, że niektóre koty tolerują ten lek.
Pozdrawiam serdecznie
Rimadyl w tabletkach nie jest dopuszczony dla kotów. Instytut Weterynarii w Zurychu ma swoją specjalną stronę, na której można się wiele dowiedzieć na temat wszelkich leków stosowanych w weterynarii; dawkowaniu, interakcjach, przeciwskazaniach. Wyraźnie jest tam napisane: Die Verwendung von Rimadyl® Tabletten bei Katzen ist kontraindiziert.
(Podawanie kotom rimadylu w tabletkach jest przeciwwskazane).
Załączam link: http://www.vetpharm.unizh.ch/perldocs/index_t.htm
Wydaje mi się, że podawanie metacamu byłoby dużo lepsze. Skonsultuj to z lekarzem weterynarii.
Moja kotka dostała przed 3 laty niewielką dawkę rimadylu w tabletkach z powodu spondylozy. Terapaia zakończyła się poważną krwawą biegunką. Ryzyko jest duże. Należy jednak stwierdzić, że niektóre koty tolerują ten lek.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Informacje
-