Drgawki u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

deevii

02 maja 2013, 19:42

Witam! potrzebuję pomocy, nie wiem co dzieje się z moim kotem! martwię się!
Kot ma 9 miesięcy.
Dziś zauważyłam pewne niepokojące mnie zachowanie mojego kota.
Cały dzień śpi, co prawda je, ale bardzo długo śpi, mój kotek ma zawsze tak gdy tylko ktoś wejdzie do kuchni od razu budzi się i przychodzi do kuchni, dzisiaj nie zrobił tak ani razu (jego miejsce na spanie jest tuż obok kuchni). Jakieś 30 minut temu się obudził i przyszedł na moje kolana, poczułam pewne drganie, zasypiał i drżała mu dolna część ciała, najbardziej łapki. Objełam go drgawki ustaly lecz tylko chwilowo. Było mu nie wygodnie i przeniósł się na łóżko i śpi. Sprawdziłam czy nadal ma drgania na szczęście ustały. Jednak prosze o pomoc zmartwiło mnie jego wcześniejsze zachowanie, czy ktoś może orientuje się co mu dolega?

Prosze bardzo o odpowiedz! bardzo się martwię!
777temida

04 maja 2013, 16:06

Kotu drżą łapki, ogon, wąsy czy nawet robi minki gdy zasypia a właściwie gdy jest na granicy snu lub gdy śpi. Możliwe że to tylko to ale może i coś innego. Obserwuj go, najważniejsze by jadł, 3 dni bez jedzenia może skończyć się bardzo źle. Jedź z nim do wet. to rozwieje wątpliwości. Zbyt mało podajesz objawów by coś wywnioskować bez obejrzenia i omacania przez wet., czy bez badań. Kotu mogło być po prostu zimno ale równie dobrze mógł mieć gorączkę- możesz sprawdzić wkładając mu termometr do odbytu ale tylko ten elektryczny termometr!!! Najlepiej by ktoś kota trzymał bo koty tego nie lubią, zależy jakiego masz kota, jeśli zareaguje nerwowo na to to może zrobić sobie krzywdę tym termometrem wyrywając się Tobie z rąk. Po sygnale że termometr cyfrowy zmierzył temperaturę sprawdź jaką ma.
Normalna temperatura ciała kota waha się od 38 do 39 °C. Gorączka u kota występuje, gdy temperatura jego ciała przekracza 39,5 °C. Temperatura 37,5 °C oznacza hipotermię.- to cyt. z wikipedii. Kot mógł być ospały bo był zmęczony ale może też coś go boleć. Jedna obserwacja nie wystarczy trzeba cały dzień poobserwować a najlepiej do weterynarza jechać.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 maja 2013, 00:21

jeżeli kot więcej śpi od 1-2 dni to pokaż go lekarzowi. Może to nie choroba, ale lepiej to sprawdzić.
ODPOWIEDZ
  • Informacje