Kot pije dużo wody
Witajcie!! Mam kotka 10 letniego, który od 7 lat choruje, powstają u niego kamyczki w pęcherzu moczowym. Jest na karmie Hills'a s/d i c/d. Jada karmę suchą i czasami dostanie troszkę saszetki. Pije tylko wodę, ale od pewnego czasu zauważyłam, że pije jej bardzo dużo. Zdecydowanie więcej niż wcześniej. Jaki może być powód tak wzmożonego pragnienia. Nie wiem co mam robić czy lecieć z nim do lekarza czy może panikuję nie potrzebnie. Podpowiedzcie coś.
-
a kiedy ostatnio sprawdzaliście parametry nerkowe?
-
rozsądnie bardzo. powodem wzmożonego pragnienia w tym wypadku może być niewydolność nerek. jak najszybciej zróbcie badania w tym kierunku.
Nie robiliśmy nigdy takich badań bo nie było potrzeby i przy żadnej wizycie lekarz nawet nie proponował żeby je zrobić. Kotek zawsze miał tylko problemy z kamyczkami w pęcherzu. Popędzę do lekarza. Dzięki za pomoc
nie tylko sprawdzajcie mocznik i kreatynine ale także bardzo potrzebna jest analiza glukozy we krwi. A nie dajecie kotu żadnych leków?
-
- Informacje
-