Kotek zaczął często chodzić do kuwety, sikał troszkę, w moczu była krew. Po wizycie u weterynarza kot otrzymał antybiotyk, zalecenie zrobienia badań moczu, krwi, usg. badania wyszły nieciekawe. W moczu podwyzszony poziom urobilinogenu i bilirubiny. W krwi kreatynina 1,823mg/dl glukoza 153 mg/dl, białko 12077 g/dl. USG wykazało kamien 1centymetrowy.
Kot został poddany operacji usunięcia kamienia. Niestety mocz kotka dalej jest zabarwiony krwią, choć już nie chodzi często do kuwety. Ale krew w moczu jest. Zwierzak cały czas jest na antybiotyku Clavubacvtin 50/12,5mg dwa razy dziennie po 1 tabletce.
Martwi mnie ta krew w moczu
krew w moczu u kota
dziś byłam ponownie u weta, włączył jeszcze metronidazol i kazał czekać cierpliwie.
Kot jest bardzo osowiały. Chyba nie podoba mu sie kaftanik, w którym chodzić musi
Kot jest bardzo osowiały. Chyba nie podoba mu sie kaftanik, w którym chodzić musi
czy sikanie uspokoiło się tzn krwawy mocz? Po 4dniach jest jeszcze dopuszczalny krwawy mocz. Mam nadzieję , że kamień poszedł do analizy, bo jak nie to za parę miesięcy powrót do tego samego mejsca prawie murowany.
tak, odbyło sie badanie -wynik:
kamień
-fosforany wapnia
-szczawiany wapnia /wewelit/
fosforany amonowo-magnezowe/struwit/
Teraz mam metlik w głowie co do diety kota.Może ktoś poradzi?
kamień
-fosforany wapnia
-szczawiany wapnia /wewelit/
fosforany amonowo-magnezowe/struwit/
Teraz mam metlik w głowie co do diety kota.Może ktoś poradzi?
a stosunki procentowe tych minerałów?
wapń +
szczawiany +
amon +
fosforany ++
magnez +
kwas moczowy -
cystyna -
Wykryte kamienie /jak w poprzednim poscie/
Nic innego nie podano w wyniku.
szczawiany +
amon +
fosforany ++
magnez +
kwas moczowy -
cystyna -
Wykryte kamienie /jak w poprzednim poscie/
Nic innego nie podano w wyniku.
Najlepsza dieta dla kota to mokra karma. Koty z natury pija mało wody. Chrupki tylko jako dodatek. Traktowanie suchej karmy jako podstawy żywienia to prosta droga do chorób dróg moczowych.
uwielbiam takie wyniki. Musisz żywić kota naprzemiennie cały czas badając mocz. Wykręć numer do mnie 501420620.
-
Witajcie! Nasz Wiktor też miał podobne objawy. Wybierałam siuśki z kuwety 2-3 razy, z czasem doszło do raz dziennie. Zaczęłam się denerwować. Podczas oddawania moczu zaczął wyć. Trafiłam do weta, który podczas badania wykrył krew w moczu i bakterie. 2x został w lecznicy na kroplówkę i cewnikowanie, dostał antybiotyk, pani dr po 2 dniach zaprzestała stosować antybiotyk, a moje zapytanie zostało potraktowane jako ingerencję w jej kompetencje. Kot nie chciał pić. Zaczęłam szukać innego dobrego weta u mnie w Bielsku-Białej. Tak trafiłam do Lecznicy xxxxxxxxx. Zmieniliśmy karmę na RC Urinary. Tam dowiedziałam się, że antybiotyk, żeby był skuteczny musi być podawany 7-10 dni, albo i dłużej. Wiktor dodatkowo dostawał tbl. przeciwzapalne. Leczenie trwało koło 2 m-cy. Często robiliśmy badanie ogólne moczu wraz z osadem. Wikuś ma tendencje do zapaleń pęcherza, w osadzie występowały bakterie oraz wałeczki i kryształy struwitowe, PH moczu skaczące, ale za wysokie.Cały czas jemy suchą karmę Urinary + dodatkowo saszetki. Zaczęliśmy tabletkami zakwaszać mocz po to, żeby obniżyć PH moczu, które sprzyja namnażaniu się bakterii, ale był problem z jego piciem. Wprawdzie bakterie było już tylko nieliczne, wraz z kryształami, ale nie było idealnie. Badanie krwi wykazało lekko podwyższony mocznik. Zareagowaliśmy od razu. Kupiliśmy RC Renal i zaczęłam mieszkać karmę, z tym że Renala dosypuję w dozowniku tylko 1-2 warstwy, pozostałe chrupki do 50g Urinary. Po zaledwie 2 m-cach mocznik jest w normie. Pojenie Wiktora strzykawką nie wchodzi w grę, więc wpadłam na pomysł zalewania chrupek wodą, tak żeby napęczniały, potem dolewam trochę wody, żeby pływały. Kot nie ma wyjścia, wodę wypija, a potem zjada chrupki. Czasem, żeby go zachęcić na górę wsypuję ciut suchych chrupek. Kryształów jest mniej, bakterii też. Teraz kot sika nawet 3-4 razy dziennie, więc to mój sukces! Poszukajcie dobrego weta, zmieńcie karmę na typowo weterynaryjną i tylko to, badajcie mocz, można wspomóc kota dodatkowo jakimś suplementem - ja podaję ostatnio ArthroFos Cat marki Dolfos na ochronę stawów i wspomaganie leczenie schorzeń dróg moczowych. I nie jest to leczenie na 3-4 m-ce, tylko na kilka lat, a czasem na całe życie kota. Ważne żeby ustabilizować jego parametry i kontynuować stosowanie odpowiedniej karmy, suplementów. Trzeba profilaktycznie robić badanie moczu i krwi. Ja co dzień liczę siuśki i na wszelkie anomalie reaguję od razu. W przyszłym tygodniu badamy po 4 m-cach mocz i zobaczymy dokąd nas ta walka zaprowadziła. A trwa już ponad rok.
-
- Informacje
-