Rozszerzone źrenice po Enroxil FLAVOUR

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Vellamo
Kontakt:

24 czerwca 2014, 23:03

Witam. U 12-letniego kocura (6,75 kg), po podaniu Enroxil FLAVOUR na infekcję pęcherza moczowego, pojawiła się nadpobudliwość, kłopoty ze snem, zmniejszony apetyt i rozszerzenie źrenic. Po zaobserwowaniu skutków ubocznych natychmiast zaprzestałam podawania leku (w sumie zostały podane 2 dawki po 75 mg w przeciągu 2 dób). Minęły 4 doby od odstawienia, wszystkie niepożądane objawy minęły, za wyjątkiem jednego - kot ma znacznie powiększone źrenice. Reagują one na światło, zmniejszając swój obwód, ale i tak są zbyt szerokie. Wieczorem, przy sztucznym świetle tęczówki są ledwo widocznymi obwódkami. Wydaje się, że kot wszystko widzi, normalnie przemieszcza się po mieszkaniu, wodzi wzrokiem za małymi obiektami.
Weterynarz stwierdził, że kot z powodu swojej wagi wolno metabolizuje i wydala lek, stąd rozszerzone źrenice.
Znalazłam w internecie informacje na temat substancji czynnej Enroxil FLAVOUR, czyli enrofloksacyny:
"Istnieją także doniesienia literaturowe o wystąpieniu retinopatii u kotów po podaniu enrofloksacyny. Szkodliwy wpływ leku na siatkówkę oka obserwowany był zarówno po podaniu doustnym jak i pozajelitowym. Najczęściej obserwowanymi efektami ubocznymi były mydriaza oraz ślepota o ostrym przebiegu. Obserwowano rozsiane zmiany degeneracyjne siatkówki oraz upośledzenie unaczynienia w obrębie siatkówki. Zdolność widzenia powróciła jedynie u niektórych kotów. W badaniu histopatologicznym ujawniono degenerację siatkówki zewnętrznej, z rozsianą utratą zewnętrznych warstw fotoreceptorów i hipertrofią oraz proliferacją pigmentu nabłonka siatkówki." http://www.vetoquinol.pl/fileadmin/comm ... 50_tab.pdf

Bardzo proszę o poradę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2014, 13:14

jak najszybciej powinien ktoś obejrzeć dno oka tego kota. Te objawy podaje ulotka , ja sam nigdy z nimi się nie spotkałem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje