Cukrzyca u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

astaonka

16 stycznia 2016, 09:22

W wakacje dowiedziałam się, że mój 10 letni kot ma cukrzyce, fruktozamina 1115...
Weterynarz zalecił Royal Canin Diabetic. Przy podawaniu insuliny cały czas kot pił w nadmiernych ilościach, cała kuweta była zasikana po jednym oddaniu moczu, co druga noc zawsze nad ranem kot mi wymiotował. Weterynarz nie wiedział jakie źródło było wymiotów, ponieważ kot jest nieobsugiwalny u weterynarza (stres po krzywych cukrowych u wet.) dostał antybiotyk w ciemno z myślą, że to pomoże. między czasie kupiłam diabetic Hillsa (kot rzuca się na to jedzenia bardzo, Royala jadł bo był głodny a tutuaj widać, że mu bardzo smakuje) nagle wymiotu ustały, oddawanie moczu stało się zdrowe (ilościowo), pragnienie także się zmniejszyło. Został mi zapas saszetek Royala więc uzałam, że dam mu jednego wieczora i rano, po podaniu znowu cała kuweta zasikana, miska z wodą pusta... myśle, coś jest nie tak :?: .. jakoś dwa dni później podałam mu pół Royala i pół Hillsa, żeby wykorzystać te zapasy.. nagle po dwóch tygodniach znowu kot mi wymiotował. Wniosek? Rolay Diabetic źle na niego działa.
Drugi dzień po tych ekscesach kot dostaje Hillsa i objwy się powoli ustabilizowały.
ODPOWIEDZ
  • Informacje