Endoskopia

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anna09

08 marca 2016, 20:03

Mój obecnie ośmioletni kocurek ma tendencje do zakłaczania się. Dość często wymiotuje kłaczkami (raz na 7-14 dni). Mniej więcej dwa, trzy razy w roku zdarzają mu się silniejsze zakłaczenia i wtedy wymioty trwają od kilku dni do ok. tygodnia (zwykle wymiotuje w tym czasie raz dziennie). W ciagu 6 lat, które jest u mnie, dwukrotnie przytkał się i miał robione badanie RTG z kontrastem, które pokazywało pozostałości kłaczków w układzie pokarmowym i jednocześnie pomagało mu się odetkać;) To wszystko dzieje się przy regularnym podawaniu preparatów odkłaczających i wyczesywaniu (niestety on połyka sporo sierści ponieważ bardzo chętnie wylizuje swojego kolegę i wszystkie tymczasy przewijające się przez nasz dom).

Ze względu na nawracające problemy zastanawiam się nad zrobieniem mu badania endoskopowego układu pokarmowego. Czy w jego przypadku jest ono zasadne? Jakie mogą być skutki uboczne takiego badania oraz jakie niesie ze sobą ryzyko? Na koniec, na koszt jakiego rzędu powinnam się przygotować?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 marca 2016, 12:08

podstawowe pytanie to czemu ma służyć ta Endoskopia. Sama endoskopia nie niesie żadnych efektów ubocznych poza znieczuleniem zwierzęcia. Koszty myślę że należy się przygotować na koszt rzędu 200 do 400 zł.
ODPOWIEDZ
  • Informacje