Zapalenie pęcherza
Moja kotka była sterylizowana tydzień temu w piątek, w czwartek, prawie tydzień po zabiegu zauważyłam niepokojące objawy - inny kolor żwirku w kuwecie. Dzień wcześnej miała podany Vetalgin, na który ma chyba uczulenie, bo miała 20min ślinotok. Badania biochemiczne krwi wykazały, że wszystko jest w normie (mocznik, kreatynina), badania moczu (nie mam jeszcze w domu dokładnych wyników, rozmawiałam tylko przez telefon) też są w normie, ale są w moczu bakterie oraz chyba leukocyty i ogólna diagnoza to zapalenie pęcherza (poza tym, wszystkie parametry moczu ok). Mam pytanie, czy to może być jakieś powikłanie po zabiegu, czy wynik np. przeziębienia? I jeszcze - czy zapalenie pęcherza u kotów to to samo, co idiopatyczne zapalenie pęcherza? Wszędzie znajduję informacje tylko o idiopatycznym zapaleniu. Czy "zwykłe" zapalenie pęcherza wymaga specjalnej diety (kotka dostaje antybiotyk - trudno mi odczytać nazwę chyba Eu(n)oflore(a)yna(?)+urosept), czy może mieć jakieś powikłania związane np. z SUK? Do weterynarza jedziemy jutro na zdjęcie szwów, trochę się niepokoję o ten pęcherz. Kotka rzadko oddawała mocz (raz dziennie), opórcz tego nie ma żadnych innych objawów (kolor żwirku wrócił do normy po dwóch dniach).
przepisz tutaj wyniki moczu bo może tu być kilka historii. Może to być powikłanie po sterylizacji, może tu być zapalenie pecherza lub nerek i moga tu być minimalne problemy po podaniu biovetalginu. ale aby ci podpowiedzieć to potrzebny jest wynik. Najbardziej stawiam na powikłania pozabiegowe w drugiej kolejności na zapalenie pęcherza.
-
- Informacje
-