Uczulenie na karmy-proszę o poradę

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lilka

24 kwietnia 2007, 20:35

Witam!Mam ogromny kłopot z uczuleniem kotki na suche karmy.Od jakiegoś czasu eksperymentuję z karmami, gdyż 2 z moich 3 kotów jedzą suche karmy(jedna nawet nie ruszy nic innego), ale wciąż pojawia się uczulenie. Są to kotki starsze, w wieku 8 i 10 lat. Wcześniej dostawały karmę Iams dla kotów starszych(7+) z rybą, bo od Iams z kurczakiem miały uczulenie przy ogonku i na brzuszku. Od ok.początku roku musiałam jednak zmienić tą karmę na inną, ponieważ nie mogłam jej już dostać w poblizkich sklepach. Zaczęłam podawać Royal Canin mature 27 (czyli dla kotów starszych, przebywających w domu). Po jakichś 2 tygodniach zauważyłam pojawiajace się uczulenie w okolicach szyi u obu kotek. Zmieniłam karmę na Royal Canin sensivity control i teraz mam dopiero problem. Młodszej kotce uczulenie znikło, natomiast starsza dostała jeszcze większego, tym razem wylizała sobie początkowo grzbiet a teraz ma ranę na ogonku i sączące się rany na skroniach. Ta kotka normalnie na obiadek dostaje gotowanego kurczaka z warzywami, ale nie może się oprzeć zapachowi ryby, którym pachnie Royal C. Sensitivity ... . Nie mogę jej upilnowac przed podbieraniem jedzenia jej córce. Od 2 dni próbuję podawać jej Purinę Pro plan (7+), ale nie zwraca na nią najmniejszej uwagi. Po jaką karme powinnam jeszcze sięgnąć? Już nie wiem co robić.
Proszę o szybką radę!

Za odpowiedź z góry dziękuję!!!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 kwietnia 2007, 23:06

w takich sytuacjach to bardzo ciężko coś doradzać, jest spora szansa , że to nie jest tylko kwestia karmy. powinnaś zgłosić się do lekarza i podjąc z nim wyzwanie . Potwa to kilka tygodni, ale przez internet bedzie to bardzo, bardzo trudne tym bardziej , że podejrzewam, że nie jest to tylko kwestia karmy.
Lilka

25 kwietnia 2007, 19:12

Dziękuję za odpowiedź panie Jarku!
Mnie wydaje się, że to chyba jednak sucha karma. Wykluczona jest kwestia uczulenia na pchły, bo kotka ich nie ma. Jest też odrobaczona. moi najbliźsi stwierdzili, że w tym wieku mogą się dziać różne niewyjaśnione rzeczy, ale w to, że kotce od tak sobie bez żadnego powodu wyskoczyło uczulenie, bo ma już swój wiek, nie wierzę. Przy każdym rodzaju karmy z wymienionych w powyższej wiadomości uczulenie pojawiało się u obu kotek i wyglądało ciut inaczej przy każdym z rodzajów karmy.Wiem, że kotka nie jest uczulona na gotowanego kurczaka i marchewkę, bo przez cały czas go dostawała i nic się nie działo. Niestety w domu mam drugą kotkę, która wymyśliła sobie, że będzie jeść tylko suchą karmę i nic poza nią jej nie interesuje. Niestety kotka ta dochodzi do miseczki co chwilę i zajada po trochu, więc nie mogę chować miseczki w jakieś niedostępne miejsce, bo nie wszyscy w moim domu zrozumieją wołanie kota o jedzenie(stwierdzają, że kot po prostu podchodzi by przeszkadzać) i podadzą miskę w razie potrzeby. Nie mogę też nigdzie zamknąć kotki, która ma teraz uczulenie .Ona stale podjada karmę młodszej kotce, chociaż często ma jeszcze włase jedzenie.
Czy zna pan może jakąś inną karmę dla kotek starszych, którą mogłyby jeść obie?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 maja 2007, 12:15

zapytamy o to naszych speców ...
Gość

30 czerwca 2007, 16:36

mam podobny problem - kot dostał uczulenia na szyi. Wet podejrzewa że to alergia pokarmowa, choć kot wcześniej był zdrowy. dowiedziałam się że alergia może się pojawić w każdym wieku, zresztą tak jak u człowieka. trzymam za Ciebie kciuki, bo z jednym kotuchem nie jest łatwo, a co dopiero z taką gromadką.
Gość

30 czerwca 2007, 18:39

od kiedy mój kot ma podejrzenie alergii pokarmowej przeglądam różne fora dot. tego tematu. na jednym z nich znalazłam informację, ze kot powinien być najpierw żywiony np. RC hypoallergenic a dopiero po jakimś czasie można go przestawić nap na RC sensitivity control.
problem polega na tym, że mój kocurek przez 5 dni męczył się z hypoallergenikiem i nijak nie chciał jej jeść samej, a jeśli jadł to w bardzo małych ilościach. za radą weta spróbowałam z sensitivity control i po jednym dniu głodówki pięknie ją je. problemw tym że jeszcze od czasu do czasu się drapie i nie wiem czy to z powodu tej karmy czy może strupki na rankach mu przeszkadzają?
bo jeśli hypoallergenic jest lepszy to może jeszcze raz spróbować? albo mieszać z sensitivity?
a może ktoś ma jakieś doświadczenia z trovetem LRD lub RRD?
Gość

05 lipca 2007, 11:56

Jarek pisze:w takich sytuacjach to bardzo ciężko coś doradzać, jest spora szansa , że to nie jest tylko kwestia karmy. powinnaś zgłosić się do lekarza i podjąc z nim wyzwanie . Potwa to kilka tygodni, ale przez internet bedzie to bardzo, bardzo trudne tym bardziej , że podejrzewam, że nie jest to tylko kwestia karmy.

Niestety RC uczula bardzo często.Moja 10 letnia kocica jest na nią uczulona rozdrapuje sobie kark do krwi.Uczulenie występuje po około 2 tygodniach podawania tej karmy.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

15 lipca 2007, 14:32

Lilka pisze:Wcześniej dostawały karmę Iams dla kotów starszych(7+) z rybą, bo od Iams z kurczakiem miały uczulenie przy ogonku i na brzuszku. Od ok.początku roku musiałam jednak zmienić tą karmę na inną, ponieważ nie mogłam jej już dostać w poblizkich sklepach
skoro nie ma w sklepach kolo Ciebie, to czemu nie sprowadzisz chociazby z krakvetu???
i nie sluchaj najblizszych tylko idz koniecznie do weterynarza :!:
Aga_wroc

15 sierpnia 2007, 15:26

Mam podobny problem z moim 2.5 miesiecznym kocurkiem. Jest u mnie ponad dwa tygodnie i dostal jakiejs okropnej wysypki, zaczelo sie od łapki i ucha, teraz ma strupy na puszczku, uszach, ogonku, wygryza sie i wydrapuje na głowce:( Zmieniłam mu karme z RC Baby Cat na Purine Pro Plan Kitten. Je ladnie, nadal daje mu saszetke Animondy dla kociakow, czy to mogalby byc wina tej saszetki? On nie chce jesc kurczaka gotowanego i w sumie z najwiekszym apetytem zjada te mokre saszetki. W piątek ide do weta ale bardzo sie martwie, czy to moze byc wina suchej karmy?
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Gość

16 sierpnia 2007, 12:55

Czy ktoś może coś pomóc?
Czy można podac kotu trochę wapna?
ATA

16 sierpnia 2007, 13:11

Przede wszystkim zabierz kocia do weta. Lekarz musi wykluczyć inne przyczyny tych dolegliwości i potwierdzić, że to jakaś alergia. Dopiero wtedy można zacząć kombinować z karmami. Bez tego ciężko jest coś powiedzieć, ale jeśli to alergia to na pewno nie można winić za to suchej karmy jako takiej tylko jakiś jej składnik np. pszenicę, drób, soję.
ODPOWIEDZ
  • Informacje