Dziwne zachowanie kota po odrobaczeniu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Pantaloon

20 listopada 2018, 11:04

Witajcie. Mam kocurka ok. 6 lat (mówię około, ponieważ jako młode kocię sam do nas przywędrował, jego wiek został określony po uzębieniu, dokładnej daty nie znam). Kastrowany, w większości wychodzący, sypia zwykle w ogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym. Odrobaczam go raz na 3-4 miesiące, częściej, jeżeli zauważę pasożyty (jest bardzo łowny i zdarzało się że musiałam częściej odrobaczać). Preparaty na pchły podaję regularnie, ale staram się nie łączyć jednego z drugim w krótkim czasie.

Wczoraj i przedwczoraj dostał pastę na odrobaczenie (jedna dawka podana na dwa razy, weterynarz powiedział że można tak, byle nie było długiego odstępu czasu). Jeśli chodzi o nazwę pasty to nie jestem teraz w stanie zasięgnąć informacji, ponieważ dzisiaj wet ma nieczynne a środek kupował inny członek rodziny. (Była to gęstawa, żółtawa pasta)

Po podaniu drugiej części leku, zatrzymałam kota w pomieszczeniu przez 2 godziny, po czym wypuściłam na zewnątrz (bardzo chciał wyjść). Po jakimś czasie zauważyłam go pod drzwiami, więc zawołałam go i wpuściłam do ciepłego pomieszczenia. Przybiegł jak zwykle, ale jak tylko zamknęłam za nim drzwi i nachyliłam się po miskę z wodą, zaczął ode mnie uciekać. Bał się, chował, wyglądał na przestraszonego. Lekko też leciała mu ślina z pyszczka. Uzupełniłam mu świeżą wodę i dałam mu spokój. Jakiś czas później poszłam do niego z jedzeniem. Na początku bał się podejść, w końcu się zdecydował. Do końca dnia był płochliwy, ale wieczorem już nie uciekał.

Dzisiaj natomiast już jest bardziej sobą, chociaż większość czasu śpi i nawet nie reaguje jak ktoś do niego zagląda (zwykle wtedy od razu zeskakuje i się wita, jest bardzo towarzyski i lubi się bawić). Jak poszłam go nakarmić jakąś godzinę temu, pchał się od razu na nogi i zwijał w kulkę żeby spać.

Z jedzeniem nie ma problemu, nawet bym powiedziała że podkręcił mu się apetyt.

Czy płochliwość, ślinienie i osłabienie po odrobaczeniu może się zdarzyć, i jest normalne? Jeśli tak, to po jakim czasie kot powinien wrócić do 'normalnego' siebie?

Dodam, że poprzednio dostał taki sam środek na odrobaczenie i był lekko ospały, ale pozostałych objawów nie było.

@EDIT: zauważyłam że ma chyba lekkie problemy z równowagą. Nie przewraca się, ale zeskakiwał z jednej platformy/ deski na drugą i jakby go 'zawiało' na moment.
Awatar użytkownika
Pantaloon

03 grudnia 2018, 10:48

Kotek odszedł dzisiaj u weterynarza. Pogorszył się wczoraj, ciężko oddychał. Byłam z nim już w zeszłym tygodniu ale powiedzieli mi że nie wygląda źle i mam obserwować czy je i pije oraz kuwetę. Dzisiaj po obejrzeniu wet stwierdził zapalenie gardła. Dzisiaj też miał mieć pobraną krew ale nie mogli sobie z nim poradzić. Zestresował się, zaczął ziać i ślinić. Zabrali go pod tlen ale już nic nie udało się zrobić, przestał oddychać. Więcej będę wiedziała po sekcji.
KrakVet.pl

25 marca 2022, 21:27

Cześć!
Dbanie o zdrowie naszych zwierząt to nie tylko obowiązek, ale także odpowiedzialność. Jeśli chcesz dobrze zadbać o swojego podopiecznego to niezbędne będą wizyty u weterynarzy. Zwłaszcza wtedy, gdy zauważasz niepokojące objawy.
Musisz jednak wiedzieć, że kontakt z lekarzem może wywołać stresu u zwierzęcia. W takim razie koniecznie zajrzyj na naszego bloga https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/ W tekście dowiesz się przydatnych wskazówek jak walczyć żeby zniwelować stres u zwierzęcia.

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje