Czy można podawać kotu essentiale forte z pokarmem, bez kapsułki?
Kot po przejściach, ma chorą wątrobę a podawanie mu leku bezposrednio do pysia kończy się wypluwaniem, dławieniem, nie mówiąc już o dużym stresie.
Czy zatem możliwe i dpouszczalne jest wyciśnięcie zawartości kapsułki i zmieszanie jej np. felixem pasztetem?
Essentiale forte
na opakowaniu pisze zeby nie przegryzac tabletki wiec ja mojemu kotu podaje w calosci. tabletke wciskam na koniec jezyczka zamykam pyszczek, trzymam i przechylam lekko do tylu. wiele razy tez uda mu sie wypluc ale biore wtedy poprostu nowa nie klejaca sie tabletke. musisz zapytac lekarza czy mozna to wycisnac ze srodka. niestety zapach esentiale jest dosc mocny i watpie czy kotek zje z pokarmem. przy podawaniu kapsulki zawsze pomaga mi inna osoba ktora trzyma cztery lapki mojego kota a ja wkladam tabletke. oprocz esentiale podaje jeszcze trzy inne rodzaje tabletek (wiec latwo nie mam)ale jakos to idzie. kot oczywiscie ze sie stresuje ale to tylko dla jego dobra, a z chora watoba nie ma zartow. lekarz przed leczeniem odrazu mnie uprzedzil ze bedzie bardzo ciezko z podawaniem lekow.
Ja otwierałam kapsułkę, wyciskałam zawartość, formowałam z niej kulkę i wkładałam głęboko do kociej buzi. Wetka zlecająca lek taki właśnie sposób mi zaproponowała. Nie zauważyłam niepożądanych efektów a po lekach wątroba wróciła do normy.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Dziś całą kapsułkę obkleiłam pasztetem, postała chwilę, nabrała chyba zapachu karmy, bo kocio zjadł ją bez problemu... Tyle, że nie mam pewności czy jej nie rozgryzł.
Będę próbowała jutro kuleczek .
Dziś całą kapsułkę obkleiłam pasztetem, postała chwilę, nabrała chyba zapachu karmy, bo kocio zjadł ją bez problemu... Tyle, że nie mam pewności czy jej nie rozgryzł.
Będę próbowała jutro kuleczek .
raczej spróbuj w całości jest skuteczniejszy.
-
- Informacje
-