O czym moga świadczyć poniższe wyniki badani akrwi młodego ok. rocznego kota-znajdy, wychudzonego.
HCT: 58,2 [%]
RCB: 11,78 [10^3/UL]
HGB: 15,5 [G/DL]
WBC: 9,6 [10^3/UL]
MCV: 49,4 [FL]
MCHC: 26,8 [G/DL]
MCH: 13,2 [pg]
RDW-CV: 17,4 [%]-zwłaszcza to nie wiem co oznacza
PLT:475 [10^3/ul]
pałeczkowate: 3
neutrofile:33
eozynofile: 2
limfocyty: 60
monocyty:2
Płytki krwi: anizocytoza: znaczna
agregaty: dość liczne po KILKA
Uwagi: w poj. granulocytach obojetnochłonnych ziarnistość toksyczna. Liczne mikrocyty. Niel. poikilocyty.
Kreatynina 1,0 mg/dl
mocznik: 80,5 mg/dl
białko całkowite: 7,6 g/dl
AST: 51,2 U/l
ALT: 108,1 U/l
Albuminy w surowicy 3,9 g.dl
Ma niezidentyfikowaną gorączke, osłuchowo w porządku, gardło ok.
Wyniki moczu:
barwa:bursztynowa
klarowność:zupelna
glukoza: nb.
bialko: 25
pH 7
ciężar wł. 1,015
bilirubina nb.
urobilinogen: norm.
ciałą ketonowe: nb.
Bakterie nieliczne
Erytrocyty świeże, 8-12 w polu widzenia
leukocyty 3-5 w polu widzenia
nabłonki płaskie pojedyncze.
Proszę o konsultację.
KOt dostaje Dalacin C 2,5 ml dwa razy dzinnie, essentiale forte 1 tabl., interferon.
Wyniki badania krwi
powiem szczerze że siedziałem nad tymi wynikami i ciężko mi pomóc. Musiałbym bardzo dokładnie zbadać sobie kota, ale przyznam , że korciło by mnie po wynikach wykonać sobie usg nerek. Ale może to być fałszywy trop. Są bardzo rzadkie niektóre choroby ale stwierdzenie ich to wymaga jeszcze dodatkowych badań.
Dziękuję za odpowiedź .
Lekarz prowadzący na razie nic nie wspomina o usg, ale zapytam o to.
A czy np. podwyższone wyniki wątrobowe mogą być spowodowane podjedzeniem dzień wcześniej skrzydłokwiatu? Kot trafił do mnie po koniec kwietnia. Był chudy jak patyk, miał 41 stopni gorączki i osłuchowo pani doktor stwierdziła, ze to zapalenie płuc. Dostawał przez tydzień zastrzyki z lekami, badanie moczu wykazało zapalenie pęcherza, brak osadu. Kot rzeczywiście na początku przebierał łapkami podczas oddawania moczu. Po leczeniu objawy ustąpiły, po tygodniu od przerwania leczenia został wykastrowany. Trzy dni potem gardło miał zawalone i gorączkę 40 stopni. Ponownie tydzień zastrzyków. Po leczeniu na kontroli okazało sie, że gorączka jest nadal, natomiast osłuchowo wszytsko było w porządku. Wtedy zrobiliśmy badanie krwi, ale właśnie dzień wcześniej kociak poskubał skrzydłokwiat. Szukałam informacji na temat tej rośliny i nie znalazłam nic, co wskazywałoby że jest trująca dl akotów. Poza tym nie było wymiotów ani biegunki. I tak sobie pomyslałam, że wyniki wątrobowe to właśnie daltego tak wyszły. Tylko ten mocznik... A może to tez jakieś pozostałości po kuracjach, albo kastracji??
W każdym razie wciąż ma dostawać Dalacin C 2,5 ml dwa razy dziennie, essentiale forte i interferon w 3 cyklach 7 dniowych z 7 dnowymi przerwami. Jak długo mogę mu podawać antybiotyk? W poniedziałek powtórzę badanie moczu.
Dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź.
Pzdrawiam
Asia
Lekarz prowadzący na razie nic nie wspomina o usg, ale zapytam o to.
A czy np. podwyższone wyniki wątrobowe mogą być spowodowane podjedzeniem dzień wcześniej skrzydłokwiatu? Kot trafił do mnie po koniec kwietnia. Był chudy jak patyk, miał 41 stopni gorączki i osłuchowo pani doktor stwierdziła, ze to zapalenie płuc. Dostawał przez tydzień zastrzyki z lekami, badanie moczu wykazało zapalenie pęcherza, brak osadu. Kot rzeczywiście na początku przebierał łapkami podczas oddawania moczu. Po leczeniu objawy ustąpiły, po tygodniu od przerwania leczenia został wykastrowany. Trzy dni potem gardło miał zawalone i gorączkę 40 stopni. Ponownie tydzień zastrzyków. Po leczeniu na kontroli okazało sie, że gorączka jest nadal, natomiast osłuchowo wszytsko było w porządku. Wtedy zrobiliśmy badanie krwi, ale właśnie dzień wcześniej kociak poskubał skrzydłokwiat. Szukałam informacji na temat tej rośliny i nie znalazłam nic, co wskazywałoby że jest trująca dl akotów. Poza tym nie było wymiotów ani biegunki. I tak sobie pomyslałam, że wyniki wątrobowe to właśnie daltego tak wyszły. Tylko ten mocznik... A może to tez jakieś pozostałości po kuracjach, albo kastracji??
W każdym razie wciąż ma dostawać Dalacin C 2,5 ml dwa razy dziennie, essentiale forte i interferon w 3 cyklach 7 dniowych z 7 dnowymi przerwami. Jak długo mogę mu podawać antybiotyk? W poniedziałek powtórzę badanie moczu.
Dziękuję Panie Doktorze za odpowiedź.
Pzdrawiam
Asia
tej rożliny nie znam trzeba byłoby na jakimś botanicznym forum zapytać. O antybiotyku niech zaddecyduje lekarz prowadzący.
Skrzydłokwiat ( Spathiphyllum) - według atlasu roślin jest to: roślina parząca, powoduje uszkodzenie komórek ciała, ból, pieczenie.
Raczej schowałabym ją przed kotem.
Raczej schowałabym ją przed kotem.
-
- Informacje
-