Witam serdecznie
Od trzech dni nasz kocurek zaczął oprócz załatwiania sie w kuwecie, sikać w rożnych miejscach w mieszkaniu. Robi to jak jesteśmy w domu. W ostatnim tygodniu miał dwa rożne żwirki (może to jest powodem). A może powód jest zupełnie inny. Jest u nas 5 miesięcy i wcześniej nie było takich problemów. Kotek ma ponad dwa latka i jest wykastrowany.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i pomoc
pozdrawiam
Jacek
Kot nagle zaczął sikać poza kuwetą :(
Powodów jest naprawdę wiele. W listopadowym numerze gazetki "Kot" jest cały artykuł o tym, dlaczego kot może zacząć załatwiać się poza kuwetką. Jak gdzieś znajdziesz, to warto przeczytać. Ja napiszę w skrócie parę powodów:
- kotek może być chory i oddawanie moczu może sprawiać mu ból, może mieć problemy z układem moczowym- najlepiej byłoby to sprawdzić u weterynarza (badanie moczu, kału i ogólne badania krwi)
- kotkowi może nie pasować żwirek oraz rozmiary, ustawienie, czystość kuwety; jeśli żwirek pachnie zbyt intensywnie albo jest go za mało/za dużo, to kotek również może zrazić się do kuwety
- Może kotek ostatnio został zaskoczony lub przestraszony w kuwecie i teraz niechętnie do niej wchodzi? Może wydarzyło się coś nieprzyjemnego kiedy załatwiał się i kojarzy to z kuwetą?
- może oduczwa stres związany z jakimś wydarzeniem w domu?
Posłużyłam się artykułem i wypisałam najważniejsze rzeczy. Mam nadzieję, że przyczyna szybko się znajdzie. Przede wszystkim zabrałabym kotka do weta, bo próżno szukać w innych przyczynach kiedy kotek jest chory
- kotek może być chory i oddawanie moczu może sprawiać mu ból, może mieć problemy z układem moczowym- najlepiej byłoby to sprawdzić u weterynarza (badanie moczu, kału i ogólne badania krwi)
- kotkowi może nie pasować żwirek oraz rozmiary, ustawienie, czystość kuwety; jeśli żwirek pachnie zbyt intensywnie albo jest go za mało/za dużo, to kotek również może zrazić się do kuwety
- Może kotek ostatnio został zaskoczony lub przestraszony w kuwecie i teraz niechętnie do niej wchodzi? Może wydarzyło się coś nieprzyjemnego kiedy załatwiał się i kojarzy to z kuwetą?
- może oduczwa stres związany z jakimś wydarzeniem w domu?
Posłużyłam się artykułem i wypisałam najważniejsze rzeczy. Mam nadzieję, że przyczyna szybko się znajdzie. Przede wszystkim zabrałabym kotka do weta, bo próżno szukać w innych przyczynach kiedy kotek jest chory
Witam , u mojej kotki sikanie poza kuwetą związane było z chorobą. Wyleczona oddaje mocz do kuwety.
koty mają w swoim zwyczaju znaczyć teren... My mieliśmy taki problem z naszym kotem,dlatego go poddaliśmy kastracji. Posikiwał "po kątach" również gdy miał chory pęcherz,a nasza kociczka w czasie rui,chyba chciała dać znać naszemu kocurowi gdzie jest
Dołaczę się do wątku. Dziś wzięliśmy ze schroniska kotkę ok. 6 m-czną. Miała złamany ogonek (bardzo widoczny zrost, itd.). Z jej historii wiemy, że ogonek jej ktoś złamał, a do tego opalał włoski na uszkach i wąsiki zapalniczką. Mała 2 razy robiła siusu do kuwety. Biega też do niej nerwowo. Na początku siedo niej kładła. Problem jest innej natury-mała cały czas leży z nami, nadstawia sie do głaskania i... siusia pod siebie. Zrobiła to już jakieś 6-7 razy (tyle zaobserowaliśmy). Wszędzie czuć mocz, który ma odór mączki rybnej. Czy to może być wynikiem stresu?Czy to przeminie? Nie możemyjej męczyć ciągłym podkładaniem papiery toaletowego pod pupkę, a innego wyjścia nie widzę.
Moja rada: łapać siku i biec z nim do laboratorium,a potem do weta Pewnie gdybym ja tak zrobila za piewszym razem gdy kot wysikal sie poza kuweta to dzis nie meczylibysmy sie z moim kocurkiem z kamieniami, zapaleniem pęcherza i nie wiadomo czym jeszcz:( Lepiej dmuchac na zimne i szybko reagowac!
Witam serdecznie
Mam młodego kotka i podobny problem. Kocurek ma 5 miesięcy i jest u mnie od ok 3 m-cy. Ma kuwete do której załatwia swoje potrzeby ale od jakiegoś już czasu zaczą sikać u rodziców na pościel, nie wiem już co mam robić bo przynajmniej raz na 3 dni na pościeli jest mokra plama, kupiłam preparat który ma go odstraszać od tego i to działało na jakieś 2 tygodnie niestety dziś znów nasikał. Jest pilnowany więc robi to tylko wtedy gdy nikt nie widzi lub tak jak dziś kiedy poszłam za nim udał że się kładzie więc poszłam kiey za chwile wróciłam było już nasikane. U mnie w domu nic się nie zmieniło, kweta stoi tak jak stała, żwirku też nie zmieniałam więc prosze poradźcie co mogę zrobić.
Mam młodego kotka i podobny problem. Kocurek ma 5 miesięcy i jest u mnie od ok 3 m-cy. Ma kuwete do której załatwia swoje potrzeby ale od jakiegoś już czasu zaczą sikać u rodziców na pościel, nie wiem już co mam robić bo przynajmniej raz na 3 dni na pościeli jest mokra plama, kupiłam preparat który ma go odstraszać od tego i to działało na jakieś 2 tygodnie niestety dziś znów nasikał. Jest pilnowany więc robi to tylko wtedy gdy nikt nie widzi lub tak jak dziś kiedy poszłam za nim udał że się kładzie więc poszłam kiey za chwile wróciłam było już nasikane. U mnie w domu nic się nie zmieniło, kweta stoi tak jak stała, żwirku też nie zmieniałam więc prosze poradźcie co mogę zrobić.
Jeli kot oddaje pełne porcje moczu a nie tryska moczem raczej nie jest to typowe znczenie.Trzeba sprawdzić mocz jesli bedzie ok może watro zbadac też krew.Kastarcja na samym końcu jesli wszystkie badania bedą dobre.Borysek pisze:Abi pisze: Zacząc od badania moczu.Takie zachowanie moze byc sygnałem ze kotek jest chory.
To prawda. Poza tym w tym wieku kocurek już może dojrzewać (i stąd to sikanie), więc warto zastanowić się nad kastracją.
Abi pisze: Jeli kot oddaje pełne porcje moczu a nie tryska moczem raczej nie jest to typowe znczenie.
Zgadza się. Ale w przypadku kocich zachowań nie ma uniwersalnych reguł, więc ją (tzn. kastrację) też warto wziąć pod uwagę (Czasami nawet wykastrowana kotka potrafi tryskać moczem jak "pełnojajeczny" kocur).
Abi pisze: Trzeba sprawdzić mocz jesli bedzie ok może watro zbadac też krew.Kastarcja na samym końcu jesli wszystkie badania bedą dobre.
Całkowicie się z tym zgadzam.
-
- Informacje
-