Czy "nerkowiec"???

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Uska3

15 marca 2008, 13:39

Rudolfinek od wczoraj dostaje antybiotyk w zastrzykach ( 6 dni ) , dostał też zastrzyk moczopędny , potem kontrola badania .Mam nadzieje, że pomoże :)

Mam dwa pytanka :
1) jak długo można karmić kota karmą np. Hill's c/d lub s/d ??? ( lekarz twierdzi, że do 5 m-cy a Rudolf jest na niej od 15 listopada ub.roku )???

2) czy jest jakis limit czasowy podawania fortekoru ( Rudofinek bierze 1/4 tabetki fortekoru5 dziennie od 19 października ub. roku),

Pozdrawiam Ula
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 marca 2008, 15:19

ad.1. ja uzalezniam to od badań moczu czy też krwi. Także wszytsko zalezy od choroby, jej natężenia, i czasookresu trwania i oczywiście skutecznosci diety.
ad.2 z reguły przy sercu dozgonnie. Przy nerkach patrz pkt.1.
Uska3

16 marca 2008, 18:23

Dziękuje bardzo Panie doktorze za odpowiedź :)
Gość

18 marca 2008, 12:26

Witam
Mam sznaucerka miniaturkę <szczenię 10tyg>. Dostałam od weta ditrivet, ponieważ ma śluz w kale. Wcześniej był leczony antybiotykiem 10 dni, jednak śluz się utrzymuje. Dostałam dawkę pół tabletki 2xdziennie, a szczenię waży ok 2 kg. Martwi mnie tak duża dawka, czy jest to bezpieczne? I czy to dobry lek? Proszę o odpowiedzi.
Wiem, że jestem z innej bajki<mam pieska:)> ale wiem, że wielu z was stosowało ten lek :).
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 marca 2008, 22:51

ditrivet to odpowiednik ludzkiego biseptolu. Zależy jaki ten ditrivet dostałaś. Bo z tego co pamiętam jest 480 i 240.
Gość

20 marca 2008, 18:01

w sumie to nie wiem jaki, bo jest w papierowej torebce i nie jest napisane, a w książeczce też brakuje notatki.Podejrzewam, że ten mniejszy-jest jeszcze 120. Ale skoro to odpowiednik biseptolu to rozumiem, że kolejny raz strata czasu i pieniędzy? Ostatnio leczyłam pieska amoksycyliną 50mg (10 dni), skoro dalej jest śluz to po co ten biseptol niby? Czy to może pomóc? Bo na logikę- skoro antybiotyk nie "wyleczył śluzu" to chyba przyczyną nie są bakterie? Czy to leczenie jest dobrze ukierunkowane? Nie wiem co o tym myśleć... :(
Uska3

28 kwietnia 2008, 19:13

Moje Rudolfinki już po wszelkich badaniach : biochemia w normie :lol: , morfologia niezła, oprócz oczywiście WBC , których jest 3,3 103/mm3 - jeszcze tak mało nie miał ( podaje scanomune), pani doktor zrobiła (amerykański) test na FIV i po raz drugi na białaczkę NEGATYWNY (czekanie na wynik - kropki było straszne)
Od 2 tygodni dostaje jedzonko bytowe dla kastratów ...ojjjj smakuje mu .
Wysłałam do Lublina próbki z kałem na obecnośc pierwoniaków ( dla sprawdzenia , bo juz kiedys były ) , wynik =brak..ale we wszystkich trzech próbkach stwierdzono liczne jaja Toxocara cati.
Tego jeszcze nie miał :shock:
Ponieważ w ten weekendowy długi tydzień nie ma mojej Pani wet. , poszłam dzisiaj do lekarza w mojej mieścince., bo chciałam szybko zareagować. Dostałam Drontal , zapytałam wet. czy wystarczy raz odrobaczyć ..powiedział, ze tak :?: . Nie wiem czy po np. 2 tygodniach nie wysłac znowu do Lublina próbek dla sprawdzenia :?:
To moje kocie przy każdym badaniu robi mi niespodzianki w innej dziedzinie ... :wink: pakudnik jeden ale i z tym sobie poradzimy :)
ATA

28 kwietnia 2008, 23:09

No i mamy glisty :wink: Wiesz, tak się przejęłam tym wynikiem badania kału, że lecę zaraz jutro do weta po tabletkę na odrobczenie dla Fiodora :lol: Co prawda nie wychodzi, ale co jakiś czas powinien coś dostać. Fajnie, że biochemia jest ok, bo to znaczy, że i z nerkami jest nieźle :D Trochę mało tych WBC ale może po dłuższym podawaniu Scanomune trochę się poprawią. U Fiodora wzrosły :wink: Pomiziaj proszę swojego słodkiego rudzielca ode mnie i wklej przy okazji parę fotek - dawno nic nowego nie było :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje