Lekarz zapisał kotu relanium na apetyt- 1mg 1xdziennie.
Kot dostaje też Phytophale, metoclopramid, Heperenol-ma podwyższone nieco wskaźniki wątrobowe i mocznik przy kreatyninie 1,8.
Czytaliśmy ulotkę relanium ale tam nie ma ani słowa o takim zastosowaniu za to należy zachować ostrożnośc przy niewydolności nerek i wątroby.Proszę o kilka słów wyjasnienia
relanium
Relanium faktycznie dość często podawane jest kotom w celu pobudzenia apetytu, oczywiście wyłącznie z przepisu lekarza. Koty w ogóle jakoś specyficznie reagują na ten lek - na wiele działa wręcz pobudzająco. Z tego co czytałam nie można podawać go zbyt długo, bo może uzależniać. Dokładnie co i jak na pewno napisze Ci doktor Jarek
Substancją czynną relanium jest Diazepam, u nas znany pod nazwa Valium. Lek ten czasem stosuje się też w Niemczech na pobudzenie apetytu. Moi lekarze weterynarii powiedzieli mi, że podczas dłuższego podawania Valium mogą wystąpić poważne problemy z wątrobą.
vetpharm.uzh.ch/reloader.htm?wir/00000043/9145_05.htm?wir/00000043/9145_00.htm
Vetpharm z Uniwerystetu w Zurychu zaleca, by przed podawaniem tego środka i po zakończeniu terapii sprawdzić parametry wątrobowe.
Jeszcze jeden cytat: „Diazepam soll nicht i.m. oder s.c. appliziert werden, da dies zu Schmerzen führt (Erhardt 2004a)“
Erhardt podkreśla, ze diazepam nie powinien być podawany w zastrzykach podskórnych lub domięśniowych, bo to powoduje u pacjenta bóle.
I jeszcze kilka linków po angielsku:
marvistavet.com/html/valium.html
petplace.com/drug-library/diazepam-valium/page1.aspx
wedgewoodpharmacy.com/diazepam.asp
Pozdrawiam serdecznie
PS: Właśnie wyświetliło mi się, że nie mogę umieszczać tylu linków. Jeśli zamieszczam źródła, to muszę zrezygnować z http://www., co konsekwentnie wykasowałam.
vetpharm.uzh.ch/reloader.htm?wir/00000043/9145_05.htm?wir/00000043/9145_00.htm
Vetpharm z Uniwerystetu w Zurychu zaleca, by przed podawaniem tego środka i po zakończeniu terapii sprawdzić parametry wątrobowe.
Jeszcze jeden cytat: „Diazepam soll nicht i.m. oder s.c. appliziert werden, da dies zu Schmerzen führt (Erhardt 2004a)“
Erhardt podkreśla, ze diazepam nie powinien być podawany w zastrzykach podskórnych lub domięśniowych, bo to powoduje u pacjenta bóle.
I jeszcze kilka linków po angielsku:
marvistavet.com/html/valium.html
petplace.com/drug-library/diazepam-valium/page1.aspx
wedgewoodpharmacy.com/diazepam.asp
Pozdrawiam serdecznie
PS: Właśnie wyświetliło mi się, że nie mogę umieszczać tylu linków. Jeśli zamieszczam źródła, to muszę zrezygnować z http://www., co konsekwentnie wykasowałam.
Po pierwszym podaniu relanium kot spadł z parapetu okna, tylne łapy były b słabe, na szczęście nic się nie stało. Wet zalecił zmniejszenie dawki.
Mam nadzieję, że dr Jarek się wypowie.
A może znacie jakiś inny skuteczny środek na pobudzenie apetytu, dodam, że kot nic nie chce jeść, wet zalecił saszetki Renal ale zjada tylko galaretę a reszty nie rusza.
Mam nadzieję, że dr Jarek się wypowie.
A może znacie jakiś inny skuteczny środek na pobudzenie apetytu, dodam, że kot nic nie chce jeść, wet zalecił saszetki Renal ale zjada tylko galaretę a reszty nie rusza.
Przy niewydolności nerek stosuje się również inne leki pobudzające apetyt, takie jak Peritol, czy Esprital, jednak musi się to odbywać wyłącznie na zlecenie lekarza i pod jego ścisłą kontrolą. Jak każdy lek i te środki nie są obojętne dla zdrowia kota i trzeba je stosować ostrożnie .
Nie, nie, nie to miałam na myśli. Po prostu, jak doskonale się orientujesz właśnie przy niewydolności nerek są duże problemy z apetytem i czasem takie leki pomagają. Mogą pomóc i Twojemu kociastemu, choć nie wiem czy akurat w tym wypadku wet je zaleci. Karmy Renal nie są zbyt chętnie jedzone przez koty (mało białka) dlatego czasem trzeba coś zadziałać. A przy nieco podwyższonym moczniku i kreatyninie na granicy normy należy już to białko zacząć kontrolować - nie można dawać kotu jedzonka, które najbardziej lubi i najchętniej zjada. W tym cały problem .
-
- Kontakt:
A czy nie można by poprostu spróbować podać Calo peta? Calo pet świetnie działa na apetyt.
Po co odrazu pakować w zwierzaka jakieś psychotropy?
Po co odrazu pakować w zwierzaka jakieś psychotropy?
Calo-pet jest w domu ale nie chce go jeść. Również podanie czegokolwiek w tabletce to koszmar, na ogół nie udaje się.
Phytophale, jak czytałam to środek moczopędny, czy konieczne jest podawanie go przy moczniku 88?
Phytophale, jak czytałam to środek moczopędny, czy konieczne jest podawanie go przy moczniku 88?
-
- Kontakt:
Calo pet to pasta energetyczno-witaminowa która pobudza apetyt.
http://www.krakvet.pl/biowet-calopet-en ... p-395.html
Wypróbowałam na swojej fretce- działa rewelacyjnie. Uzupełnia niedobory witamin i naprawdę pobudza apetyt.
http://www.krakvet.pl/biowet-calopet-en ... p-395.html
Wypróbowałam na swojej fretce- działa rewelacyjnie. Uzupełnia niedobory witamin i naprawdę pobudza apetyt.
-
- Informacje
-