Frontline/Fiprex dla kota - dawkowanie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lotka

18 maja 2008, 22:52

Witam!
Mam pytanie o tytułowe preparaty dla kotów. Mam dwa koty - zastosowałam Fiprex dla kotów 1 maja. Jednego martwego kleszcza znalazłam tydzień temu. Niestety - żywego, napojonego, wczoraj.
I tak:
Kocury ważą ponad 8 kg każdy - czy Fiprex/Frontline "kot" to nie jest za mało, skoro dla psów jest "S" od 2 do 10 kg?! Czy można im podać ten psi, nieco większy?
Czy jest jednak róznica na +/- między tymi dwoma preparatami? Niby substancja czynna ta sama.
I to pewnie pytanie nie do Krakvetu, ale i tak zadam:
Skoro odróżnia się wagowo psy, kto doszedł do wniosku, że koty są wszystkie jednakowe?!
ATA

18 maja 2008, 23:41

Jak jest naprawdę z tymi preparatami odpowie Ci doktor Jarek, ja tylko napiszę jak robimy u mnie w pracy ze służbowymi kotami. Kupujemy duże psie pipety i rozlewamy strzykawką do zamykanych probówek Eppendorfa. Wychodzi znacznie taniej niż za te pojedyncze kocie pipetki. Według mnie i tu i tu jest ten sam preparat, jedynie w innej dawce - nie wiem czy doktor Jarek to potwierdzi. W każdym razie koty mają się dobrze i kleszczy nie łapią. A o to przecież chodzi :wink:
Liwia

19 maja 2008, 09:23

tylko trzeba sobie przeliczyc bo stezenie fipronilu w psim i kocim jest rozne. Z tego co pamietam fiprex XL wystarcza na 7 kotow. Jak komus wlasnie sie skonczyly probowki Eppendorfa to mozna uzyc takze strzykawek insulinowek U40, do nabycia w aptece.
Podzial na koty duze i male jest chyba przy frontline, prawda? Moznaby tam spojrzec, substancja czynna ta sama (mam nadzieje, ze mi pamiec nie plata figla) wiec bylaby odpowiedz ile fipronilu wg firmy produkujacej Frontline potrzeba na bardzo duzego kota.
A tak na marginesie - te koty sa grube? Pytam, bo mam tez takie kocury "slusznej" budowy ciala, wychodzace i myslalam ze to jedyne grube wychodzace koty o jakich slyszalam :oops:
Awatar użytkownika
ania1985

20 maja 2008, 08:05

ATA przepraszam tak w ogole ze nie w temacie, bo to takie troche prywatne pytanie, ale napisalas ze pracujesz z kotami? jesli to nie tajemnica to napisz co to za preaca, bo bardzo jestem ciekawa:) dla kociarza nie moze byc chyba nic fajniejszego niz pracowac z kotami:) ja bym nawet mogla cos robic charytatywnie w tej dziedzinie ale nie bardzo mam pomysl:0
ATA

20 maja 2008, 10:19

Aniu, odpowiem Ci na PW :wink:
Lotka

22 maja 2008, 01:18

Liwia pisze:tylko trzeba sobie przeliczyc bo stezenie fipronilu w psim i kocim jest rozne. Z tego co pamietam fiprex XL wystarcza na 7 kotow. Jak komus wlasnie sie skonczyly probowki Eppendorfa to mozna uzyc takze strzykawek insulinowek U40, do nabycia w aptece.
Podzial na koty duze i male jest chyba przy frontline, prawda? Moznaby tam spojrzec, substancja czynna ta sama (mam nadzieje, ze mi pamiec nie plata figla) wiec bylaby odpowiedz ile fipronilu wg firmy produkujacej Frontline potrzeba na bardzo duzego kota.
A tak na marginesie - te koty sa grube? Pytam, bo mam tez takie kocury "slusznej" budowy ciala, wychodzace i myslalam ze to jedyne grube wychodzace koty o jakich slyszalam :oops:
Dzięki. Sprawdzę faktycznie dawki substancji w Fipreksie i Frontlinie.
Koty wychodzą tylko w sezonie na działce, za to lezą z upodobaniem w najgorsze chaszcze :( .Nie są grube :) , naprawdę. Jeden to Maine Coon, więc raczej średni, a drugi syberyjski i taki spory się trafił. Ale dachowiec Frycuś też miał prawie 8 kg - mam szczęście do dużych kocurów. Koteczka pręguska jest malutka, ale ona nie wychodzi już na spacery - ma 18 lat i woli fotel :) .
Hodowca

10 lipca 2015, 12:37

Jeszcze jedna mała, ale dość istotna kwestia. A mianowicie. DLA KOTÓW MOŻNA TYLKO PODAWAĆ "PSI FIPREX", NIE WOLNO PODAWAĆ ŻADNEGO "PSIEGO FRONTLLINE", ANI INNEGO PREPARATU DLA PSA, który zawiera fipronil !!!! TYLKO "PSI FIPREX" (niezależnie od wielkości tubki oczywiście) MA SUBSTANCJE POMOCNICZE ZAWARTE W PREPARACIE TAKIE SAME JAK KOCI FIPREX, INNE PREPARATY O TEJ SAMEJ NAZWIE, ALE PRZEZNACZONE DLA PSA, OBOK FIPRONILU ZAWIERAJĄ DODATKOWO SUBSTANCJE, KTÓRE SĄ SZKODLIWE, A NAWET TOKSYCZNE DLA KOTA (MOGĄ GO NAWET ZABIĆ !), NATOMIAST MOŻNA JE PODAĆ, BEZ WIĘKSZEJ SZKODY PSU.
ODPOWIEDZ
  • Informacje