HCM u Maine Coona - pomocy

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

luki4ever

19 czerwca 2008, 09:00

witam,

mój Maine Coon ma 14 miesięcy, pochodzi z hodowli z Garlicy Duchowej koło Krakowa i do tej pory był w pełni zdrowym kociakiem.

Po wieczorze szaleństw i brykania na następny dzień kot przestał wykazywać chęć do życia, cały czas leżał, nie chciał pić, ani jeść, a najbardziej niepokojącym objawem było lekkie utykanie i ciągnięcie za sobą prawej nóżki (przypominało to lekki paraliż)

Trafiłem do pani dr. Korczyńskiej w Krakowie, która po zrobieniu USG szybko postawiła diagnozę, HCM.

Po dniu kiedy kot był ospały i wykazywał ww. objawy teraz zachowuje się w pełni normalnie. Nie mogę się pogodzić z myślą, że mój kociak może w każdej chwili umrzeć.

Czy istnieje jakaś możliwość potwierdzenia tej diagnozy ? A jeśli tak i jeśli się ona potwierdzi macie Państwo jakieś doświadczenie w zapobieganiu objawom i leczeniu mającym na celu przedłużenie kotu życia ?

z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Amika

19 czerwca 2008, 10:42

Przykro mi ale niczego nie mogę doradzić
Znalazłam taki artykuł
Kardiomiopatia
ATA

19 czerwca 2008, 10:59

Ciekawa jestem czy rodzice tego kotka byli badani na nosicielstwo genu genu MyBPC3 (testy robi np. Laboklin), albo przynajmniej mieli robione echo serca. W przypadku tej rasy to powinien być standard :roll: Myślę, że właśnie echokardiogram mógłby potwierdzić tą chorobę - doktor Jarek na pewno będzie wiedział gdzie się to badanie wykonuje 8)
luki4ever

19 czerwca 2008, 11:59

ATA pisze:Ciekawa jestem czy rodzice tego kotka byli badani na nosicielstwo genu genu MyBPC3 (testy robi np. Laboklin), albo przynajmniej mieli robione echo serca. W przypadku tej rasy to powinien być standard :roll:
jak znam Polskie realia to na pewno nie, dlatego już nigdy nie kupię kota w Polsce.
ATA

19 czerwca 2008, 12:25

Luki4ever - bardzo mi przykro z powodu Twojego kocianka :( Teraz wszystko zależy od przyczyny i etapu choroby, no i od kompetencji lekarza prowadzącego. Życzę Ci żebyście z Twoim futerkiem jeszcze długo mogli się cieszyć sobą nawzajem. Trzymam mocno kciuki! 8)
Iza-Erin
Kontakt:

19 czerwca 2008, 13:42

Ja również mocno trzymam kciuki :)
Ale mam taką wątpliwość: czy na podstawie samego tylko badania USG można postawić taką jednoznaczną diagnozę? Czy lekarka nie zleciała dodatkowych badań?
Awatar użytkownika
Annie
Kontakt:

19 czerwca 2008, 18:51

Przede wszystkim mocno trzymam kciuki za zdrowie koteczka!!

Najgorsze, że kupujemy kota z hodowli, piękny, cudowny a tu się okazuje, że hodowca ma gdzieś co się będzie działo z kotem jak już go sprzeda :(

Z tego co wiem, jak się chce to dość łatwo jest wyeliminować linie kotów dotknięte ta chorobą z dalszych planów hodowlanych, tyle, że właśnie trzeba chcieć i poświęcić temu czas, serce i pieniądze.

Trzeba mieć szczęście i trafić na dobrego lekarza bo dobrze dobrane leczenie pozwala kociakowi w miarę normalnie funkcjonować. Istnieje możliwość, ze czasem HCM daje względną stabilizację stanu kociaka.
luki4ever

19 czerwca 2008, 20:49

Annie pisze: Z tego co wiem, jak się chce to dość łatwo jest wyeliminować linie kotów dotknięte ta chorobą z dalszych planów hodowlanych, tyle, że właśnie trzeba chcieć i poświęcić temu czas, serce i pieniądze.
oczywiście, że można ale u nas jak to w Polsce wszyscy mają to gdzieś i nikt nie sprawuje nad tym kontroli. Można zrobić echo serca albo testy genetyczne (badanie krwi)

niestety zanim kupiłem kota nie miałem pojęcia o tym, że rasa ta ma skłonności do tej przypadłości.

tutaj (na forum) na razie lekarze milczą, chciałbym jakoś potwierdzić tą diagnozę mimo iż dr u którego byłem podeszła do tematu bardzo profesjonalnie, aż byłem mile zaskoczony.

pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
Liwia

20 czerwca 2008, 08:25

w kv mozna zrobic ekg, z calego serca polecam kardiologa - dr Chwastowska ktora jest bardzo rozsadna i racjonalna osoba.
Ma tylko jedna "wade" - przyjmuje przed poludniem. Na ekg trzeba sie umawiac - 012 655 55 33 - na konkretna godzine.
luki4ever

20 czerwca 2008, 08:33

Liwia pisze:w kv mozna zrobic ekg, z calego serca polecam kardiologa - dr Chwastowska ktora jest bardzo rozsadna i racjonalna osoba.
Ma tylko jedna "wade" - przyjmuje przed poludniem. Na ekg trzeba sie umawiac - 012 655 55 33 - na konkretna godzine.
dziękuję za informację, na razie dostałem kontakt do dr w Warszawie, który specjalizuje się w tym zakresie... ale do stolicy mam kawałek drogi, a po drugie nie chce męczyć kota

pozdrawiam :)
Liwia

20 czerwca 2008, 08:38

ten warszawski dr robi czasem "objazdowe" badania - byl w Krakowie, byl we Wroclawiu. Nie pamietam szczegolow, obilo mi sie to o oczy gdzies w necie.
Moze w kzf zapytaj?
luki4ever

20 czerwca 2008, 08:49

Liwia pisze:ten warszawski dr robi czasem "objazdowe" badania - byl w Krakowie, byl we Wroclawiu. Nie pamietam szczegolow, obilo mi sie to o oczy gdzies w necie.
Moze w kzf zapytaj?
aha, w takim wypadku zadzwonię do Niego (dostałem nr. tel), a jak nie to zadzwonię do kv chociaż muszę przyznać, że dzwoniłem wczoraj to najpierw Pani nie wiedziała co to jest HCM, a potem po konsultacji z lekarzem powiedziała, że nie robią ekg :?
Awatar użytkownika
Amika

20 czerwca 2008, 08:56

Tu dr. Jarek odpowiadał jakie badania robią w tym kierunku

http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... ght=#59749
Liwia

20 czerwca 2008, 09:02

na szczescie jakosc uslug recepcyjnych nie jest odzwierciedleniem jakosci uslug merytorycznych swiadczonych przez kv. KV oczywiscie ekg wykonuje.
Dzis wlasciwa dr jest w Hucie, tel: 012 647 76 77, od 9 - dzwon i popros o polaczenie z lekarka, najlepiej u zrodla sie wszystkiego dowiedziec.
luki4ever

20 czerwca 2008, 10:29

Liwia pisze:na szczescie jakosc uslug recepcyjnych nie jest odzwierciedleniem jakosci uslug merytorycznych swiadczonych przez kv. KV oczywiscie ekg wykonuje.
Dzis wlasciwa dr jest w Hucie, tel: 012 647 76 77, od 9 - dzwon i popros o polaczenie z lekarka, najlepiej u zrodla sie wszystkiego dowiedziec.

dziękuję, dzwoniłem

pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Informacje