Witam!
Nasz kot kilka dni temu miał krwiomocz (ma syndrom urologiczny kotów),ale teraz już nie krwawi.
Dawno jednak nie był szczepiony (chyba z dwa lata ) ,czy można go teraz zaszczepić czy lepiej odczekać trochę?
I czym najlepiej (jaką szczepionką)?
Krwiomocz a szczepienie.
- Tipsyiblond
Tabletki odstawiłam około 3-4 dni temu.Adinka pisze:Wg mnie zaczekać - pewnie był leczony w związku z krwiomoczem - może był jakiś stan zapalny, itp. Teraz ma osłabiony organizm więc ja bym odczekała. Ludzi zaraz po chorobie tez się nie szczepi
Ile mam (mniej więcej) odczekać na szczepienie?
Kot co pewien czas ma krwiomocz,a boję się,że szczepienie będzie się odwlekać i odwlekać w nieskończoność....
- Tipsyiblond
Mam nadzieję,że tu także zajrzy .Adinka pisze:najlepiej skonsultować to z wetem, u ktorego leczysz kota - on będzie wiedział najlepiej, bo zna historię choroby.Myślę, że 2 tyg. to jest minimum, ale lepiej upewnij się u swojego weta
Chciałabym ze szczepieniami zdążyć przed świętami.
A czym karmisz swojego kota? Jeśli ma skłonności do SUK powinien cały czas być na karmach profilaktycznych i w takim przypadku krwiomocz nie powinien się pojawiać. Jeśli tak jest, a nie ma innej przyczyny, dieta jest niewłaściwa i kryształy jednak się tworzą. SUK można całkowicie opanować (tak jak to było u mojego kota), ale przy odpowiednim żywieniu i częstym badanie moczu. Dopiero kiedy kot jest zdrowy można myśleć o szczepieniu - u niewychodzącego kota to może być co 2-3 lata, więc jeszcze możesz troszkę zaczekać.
- Tipsyiblond
Dostaje specjalną karmę.
Już nie krwawi.
Może jeszcze z 2 tygodnie poczekam ze szczepieniem.
Już nie krwawi.
Może jeszcze z 2 tygodnie poczekam ze szczepieniem.
po każdej chorobie jak i chorobie domowników zalecam kilkudniowe wstrzymanie się od szczepień chyba, że są to szczepienia interwencyjne. Rodzaj szczepionki uzgonij z lekarzem prowadzącym on zna najlepiej sytuację epizootyczną w swoim terenie.
-
- Informacje
-