Krwiomocz a szczepienie.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Tipsyiblond

24 listopada 2008, 21:36

Witam!
Nasz kot kilka dni temu miał krwiomocz (ma syndrom urologiczny kotów),ale teraz już nie krwawi.
Dawno jednak nie był szczepiony (chyba z dwa lata :oops: ) ,czy można go teraz zaszczepić czy lepiej odczekać trochę?
I czym najlepiej (jaką szczepionką)?
Awatar użytkownika
Adinka

24 listopada 2008, 21:53

Wg mnie zaczekać - pewnie był leczony w związku z krwiomoczem - może był jakiś stan zapalny, itp. Teraz ma osłabiony organizm więc ja bym odczekała. Ludzi zaraz po chorobie tez się nie szczepi
Awatar użytkownika
Tipsyiblond

24 listopada 2008, 22:10

Adinka pisze:Wg mnie zaczekać - pewnie był leczony w związku z krwiomoczem - może był jakiś stan zapalny, itp. Teraz ma osłabiony organizm więc ja bym odczekała. Ludzi zaraz po chorobie tez się nie szczepi
Tabletki odstawiłam około 3-4 dni temu.
Ile mam (mniej więcej) odczekać na szczepienie?
Kot co pewien czas ma krwiomocz,a boję się,że szczepienie będzie się odwlekać i odwlekać w nieskończoność....
:roll:
Awatar użytkownika
Adinka

24 listopada 2008, 22:14

najlepiej skonsultować to z wetem, u ktorego leczysz kota - on będzie wiedział najlepiej, bo zna historię choroby.Myślę, że 2 tyg. to jest minimum, ale lepiej upewnij się u swojego weta
Awatar użytkownika
Tipsyiblond

24 listopada 2008, 22:30

Adinka pisze:najlepiej skonsultować to z wetem, u ktorego leczysz kota - on będzie wiedział najlepiej, bo zna historię choroby.Myślę, że 2 tyg. to jest minimum, ale lepiej upewnij się u swojego weta
Mam nadzieję,że tu także zajrzy :wink: .
Chciałabym ze szczepieniami zdążyć przed świętami.
ATA

28 listopada 2008, 07:24

A czym karmisz swojego kota? Jeśli ma skłonności do SUK powinien cały czas być na karmach profilaktycznych i w takim przypadku krwiomocz nie powinien się pojawiać. Jeśli tak jest, a nie ma innej przyczyny, dieta jest niewłaściwa i kryształy jednak się tworzą. SUK można całkowicie opanować (tak jak to było u mojego kota), ale przy odpowiednim żywieniu i częstym badanie moczu. Dopiero kiedy kot jest zdrowy można myśleć o szczepieniu - u niewychodzącego kota to może być co 2-3 lata, więc jeszcze możesz troszkę zaczekać.
Awatar użytkownika
Tipsyiblond

28 listopada 2008, 20:16

Dostaje specjalną karmę.
Już nie krwawi.
Może jeszcze z 2 tygodnie poczekam ze szczepieniem.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 grudnia 2008, 01:39

po każdej chorobie jak i chorobie domowników zalecam kilkudniowe wstrzymanie się od szczepień chyba, że są to szczepienia interwencyjne. Rodzaj szczepionki uzgonij z lekarzem prowadzącym on zna najlepiej sytuację epizootyczną w swoim terenie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje