Chciałabym się dowiedzieć, jak powinnam zadbac o profilaktykę mojej kotki. Jest niewychodząca, zaszczepiona, wystreylizowana (kilka dni temu), odrobaczanie raz na 3 miesiące. Pytałam weterynarza , kiedy mam zacząc robic jakieś badania krwi czy moczu, powiedział, że w tym wieku (6,5mc) zadnych badań robić jesczze nie trzeba.
Chciałabym uniknąc wszelkiego ryzyka zachorowania mojej kotki, dlatego pozwalam sobie upewnić się o profilaktykę na forum.
Profilaktyka
szeroko rozumiana profilAKTYKA : 2-4 X ODROBACZENIE W ROKU, 1 X NA 1-2 LATA SZCZEPIENIE, 1 X ROK PODSTAWOWE BADANIA KRWI.
Witam!
Chciała bym zapytać czy orientujecie się czy takie badania są w normie?
pH chyba za wysokie... :/
multistix 10 SG
COLOUR - yellow
CLARITY - slighty cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG 1.015
BLO - negative
pH 8.5
PRO -negative
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - negative
LEU - negative
Chciała bym zapytać czy orientujecie się czy takie badania są w normie?
pH chyba za wysokie... :/
multistix 10 SG
COLOUR - yellow
CLARITY - slighty cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG 1.015
BLO - negative
pH 8.5
PRO -negative
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - negative
LEU - negative
Jak już wspomniała Amika pH jest stanowczo za wysokie i ciężar właściwy mógłby być odrobinę wyższy. Niestety wyniki, które podałaś to tylko odczyt z paska i niewiele można z niego wnioskować. Mając badanie osadu, można powiedzieć o wiele więcej - jak dużo jest bakterii, czy są jakieś kryształy, śluz, wałeczki, ile tak naprawdę jest leukocytów...Dlatego warto zawsze poprosić o pełne badanie moczu
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2008, 17:25 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuje Wam dziewczyny!!!
Miałam reszte wyników, ale przez moje roztrzepanie ich nie zauważyłam, bo były na odwrocie... hih hihii..
Dziś byłam już u doktora Jarka :) także wszystko już wiadomo...
Jeszcze raz dzięki:) można na Was liczyć :):)
Miałam reszte wyników, ale przez moje roztrzepanie ich nie zauważyłam, bo były na odwrocie... hih hihii..
Dziś byłam już u doktora Jarka :) także wszystko już wiadomo...
Jeszcze raz dzięki:) można na Was liczyć :):)
Witam!!!
Mam takie pytanie odnośnie wyników.
Oprocz obnizenia pH, widze roznice i tak sie zastanawiam czy czaem na niekorzyść.
Kot był karmiony karma hills s/d (na swieta musiałam kupić RC urinary - bo mi zabrakło a innej karmy nie było w sklepie)
---wyniki 08.12---
COLOUR - yellow
CLARITY - slighty cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG 1.015
BLO - negative
pH 8.5
PRO -negative
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - negative
LEU - negative
nabłonki -płaskie 2-4
krwinki białe- pojedyncze w prep.
kwinki czerwone - swieze, pojedyncze w prep.
wałeczki - -
skł.mineralne - kr.fosforanowe (drobne) liczne w preparacie
bakterie - nieliczne w pr., slad sluzu w prep.
---wyniki 07.01---
COLOUR - yellow
CLARITY - cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG >=1.030
BLO - negative
pH 7.5
PRO 30mg/dL
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - positive
LEU - large
nabłonki -płaskie poj. co kilka p.widz.
krwinki białe- 2-3 w prep.
kwinki czerwone - swieze, pojedyncze co kilka, cz wyl poj w prep.
wałeczki - l. ziarnisty w prep.
bakterie - obecne w pr., sluz w prep.
Mam takie pytanie odnośnie wyników.
Oprocz obnizenia pH, widze roznice i tak sie zastanawiam czy czaem na niekorzyść.
Kot był karmiony karma hills s/d (na swieta musiałam kupić RC urinary - bo mi zabrakło a innej karmy nie było w sklepie)
---wyniki 08.12---
COLOUR - yellow
CLARITY - slighty cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG 1.015
BLO - negative
pH 8.5
PRO -negative
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - negative
LEU - negative
nabłonki -płaskie 2-4
krwinki białe- pojedyncze w prep.
kwinki czerwone - swieze, pojedyncze w prep.
wałeczki - -
bakterie - nieliczne w pr., slad sluzu w prep.
---wyniki 07.01---
COLOUR - yellow
CLARITY - cloudy
GLU - negative
BIL - negative
KET - negative
SG >=1.030
BLO - negative
pH 7.5
PRO 30mg/dL
URO 0.2 E.U. /dL
NIT - positive
LEU - large
nabłonki -płaskie poj. co kilka p.widz.
krwinki białe- 2-3 w prep.
kwinki czerwone - swieze, pojedyncze co kilka, cz wyl poj w prep.
wałeczki - l. ziarnisty w prep.
bakterie - obecne w pr., sluz w prep.
Hej Peyply, trzeba odrobaczać np. dlatego, ze mogą dostać robaków od zjedzenia surowego mięsa. Albo zeżrą jakieś swińswto przez przypadek (robala, czy muchę) - choc w tym wypadku nie ejstem na 100% czy to grozi zarobaczeniem.
Ale od mięsa na bank. Dlatego ja swojej np. sparzam. A i tak ja odrobaczam co 3 mies. Przezorny zawsze ubezpieczony
Pozdr.
Ale od mięsa na bank. Dlatego ja swojej np. sparzam. A i tak ja odrobaczam co 3 mies. Przezorny zawsze ubezpieczony
Pozdr.
Koty niewychodzące też trzeba odrobaczać. Profilaktycznie powinno się co pół roku. Muchy przenoszą jaja pasożytów. Poza tym możemy takie jaja przynieść do domu na butach. Mogą też znajdować się w ziemi w doniczkach, w których jak wiadomo koty lubią grzebać.
Odrobaczać trzeba, nawet koty - domatorów. I to nawet częściej niż 2 razy w roku. Ja na początku tak robiłam - raz na 5-6 miesięcy. I niestety, wiosną ubiegłego roku okazało się, że to było za długo. Minęły właśnie 4 miesiące od od ostatniego odrobaczania i na dniach wybierałam się do weta, kiedy okazało się, że Pysia wyhodowała 10 centymetrową glistę Kiedy zobaczyłam jak zwymiotowała żywego robala, aż mnie ciarki przeszły A moje koty nigdy z domu nie wychodziły. Dlatego teraz odrobaczam raz na kwartał i pilnuję tego bardzo - mam wpisane przypomnienie w komórce, żeby mi z głowy nie wyleciało.
-
- Informacje
-