czy ktoś mógłby mi doradzić od czego zacząć - mam od tygodnia kotkę myślę, że około 8-letnią. Wzięłam ją ze schroniska, gdzie wałęsała się po podwórku już od lat. Zaczęła strasznie chudnąć. Tydzień temu jej sierść była matowa i stercząca; kotka to tylko skóra i kości - naprawdę!, aż żal patrzeć bo nawet bałam się ją pogłaskać z tego powodu.
Kotka lubi i je chętnie, ale cały czas jej kupy są bardzo jasnego koloru, śmierdzące, tłuste i rzadkie. Pomimo stałej karmy - najczęściej kurczak z ryżem bądź indyk z ryżem, pojawia się wodnista biegunka.
Proszę o poradę - od jakich badań zacząć i jak dożywić kotkę, by zaczęła nabierać ciała? i co może być przyczyną takiego chudnięcia?
czy to wątroba.. trzustka?
-
- Kontakt:
proszę zrób badanie kału na pasożyty, biochemie narzadową i morfologię. Podstawa to także badanie ogólne kota.
-
- Kontakt:
Panie Jarku proszę o interpretację wyników: WBC 23,8 10^3/ul, RBC 6,64 10^6/mm^3, HGB 8,1 g/dl, HCT 25,9%, MCV 39,0 um^3, MCH 12,2 pg, MCHC 31,2 g/dl, MPV 11,6 um^3, RDW 27,6%, PLT 342 10^3/ul, PDW 14,0 fl, PCT 0,398%, NEU 7,38, LYM 13,95, MON 0,60, EOS 1,81, BAS 0,07, NEU 31,0 %, LYM 58,6 %, MON 2,5 %, EOS 7,6%, BAS 0,3%, ALY 0,90%, LIC 0,30%; Sód 148,6 mmol/l; potas 3,8 mmol/l; Ca 2,39 mmol/l; AST 98 U/L; ALT 108 U/L; ALP 21 U/L; GLU 64mg/dl; Azot mocznika 42,7 mg/dl; Kreatynina 1,07 mg/dl; FT3 1,00 pg/ml, FT4 1,06 ng/dl, TSH 0,008 ulU/ml.
Na razie nie mam jeszcze badań kału. Dodam, ze jak kotkę przegłodziłam przez 12 godzin do badania krwi to zaczęła robić zamiast kupy jakieś krwawe śluzowe kałuże. Myślę, że jest to kotka ok.10-letnia. Może nawet starsza.
Panie Doktorze proszę o jakąś radę i wskazanie, czy wyniki dają obraz jakiejś konkretnej choroby?
Z góry serdecznie dziękuję!
Na razie nie mam jeszcze badań kału. Dodam, ze jak kotkę przegłodziłam przez 12 godzin do badania krwi to zaczęła robić zamiast kupy jakieś krwawe śluzowe kałuże. Myślę, że jest to kotka ok.10-letnia. Może nawet starsza.
Panie Doktorze proszę o jakąś radę i wskazanie, czy wyniki dają obraz jakiejś konkretnej choroby?
Z góry serdecznie dziękuję!
nic strasznego w tych wynikach nie wychodzi poza straszną leukocytozą. Czyli masz do czynienia u kota z bardzo silnym stanem zapalnym jelit. Trzeba poczekać co wykaże badanie kału. Kotka jest kastrowana?
-
- Informacje
-