Jak usunąć kleszcza? Czy kleszcz może być
Kleszcza sie wykręca,nie mozna wyrywać ,ciągnąć bo można go urwać i częśc zostanie.Ja osobiscie tego nie robię,od tego jest mój mąż .Jak kleszcz jest duży to łatwiej go wykrecic,nawet palcami,jak mały to mozna to zrobic pensetą.Widziałam tez w sklepie zoologicznym specjalny przyżąd do wyciągania kleszczy. Te pasożyty na pewno są grożne dla zwierząt , dla ludzi zresztą też( oczywiście nie wszystkie)W tamtym roku mój pies o mały włos nie odszedł na tamten świat przez kleszcze,ale w porę zawiozłam go do wet.
Czy ten kleszcz był malutki,czy zdazył juz napic sie krwi?Kiedy mąż wykręca małego kleszcza ,to po wyciagnieciu widac czy jest cały-ruszaja się te jego paskudne nóżki blee, Iwtedy jest sie pewnym,że nic nie zostało. Kiedyś tak sie zdarzyło że musiałam synowi wykręcac takiego małego wstręciucha,myślalam że zemdleje.Dlatego unikam chodzenia na grzyby.
Niestety kleszcz był juz dobrze upasiony. Cały czas się zastanawiam czy został wyrwany cały czy tez coś pozostało? Przyglądając sie rance nie zauważyłam zadnej czarnej kropki, więc mam nadzieję ,że pozbylismy sie intruza w całości. Chyba sobie kupie"sprzet" do wykręcania.lusia 2 pisze:Czy ten kleszcz był malutki,czy zdazył juz napic sie krwi?Kiedy mąż wykręca małego kleszcza ,to po wyciagnieciu widac czy jest cały-ruszaja się te jego paskudne nóżki blee, :? Iwtedy jest sie pewnym,że nic nie zostało. Kiedyś tak sie zdarzyło że musiałam synowi wykręcac takiego małego wstręciucha,myślalam że zemdleje.Dlatego unikam chodzenia na grzyby. :roll:
zapamiętajcie raz na zawze KLESZCZA NICZYM POWTARZAM NICZYM NIE SMARUJEMY!!!!!!!!! Powód : kleszcz może wtedy produkować dużo więcej wydzieliny narządu gębowego co zwiększa ryzyko zakażenia chorobami odkkleszczowymi. Trzeba go szybko i skutecznie wykręcić.
-
- Informacje
-