Pytanie dr Jarek- gronkowiec+alergia kot

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

aga12

23 lipca 2009, 11:58

Witma. Mam kotkę mieszaniec brytyjczyka z europejskim wiek 11miesięcy. Mniej więcej od momentu gdy okazało się, że kotka jest w ciąży(nieplanowanej), pojawiły się problemy skórne i świąd które dotyczyły głowy i szyja, kark kota teraz tylko szyja i kark. Wizyty u weterynarzy i opinie: alergia na pchły, alergia pokarmowa, może świerz,itp. i zgodnie kotka w ciąży więc nic nie można podawać. Były robione badania mikrobiologiczne, które podobno nic nie wykazały (pojedyncze bakterie). Kotka urodziła 26.06. Drapie się niesamowicie. Wcześniej była karmiona RC kitten 36+ gotowany kurczak i indyk. Od tygodnia zmieniłam karmę na Acana Grasslands + gotowania ryba. Powtórzyłam badania i teraz wyszło, że jest gronkowiec psi. Od 17.07 podawana amoksycylina(na podstawie antybiogramu) a od wczoraj też Efaderm-E i Chenidine żel (ale wylizuje i się drapie) . Żadnej poprawy nie widać, nie wiem iuż co robić. Kotka karmi. Może jakieś sugestie, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 lipca 2009, 11:24

nie znam gronkowca psiego i nie ma takiego na świecie. Trzeba zastosować porządne leki odczulające, kołnierz albo jakiś makiet ( golf) + do tego leki uspokajające aby tego nie drapała
aga12

29 sierpnia 2009, 21:52

Witam. Zmieniłam antybiotyk na inny i zrobiłam testy alergologiczne. Wyszło, że kotka nie jest na nic uczulona. Czyli to wszystko przez gronkowca. Teraz jest już lepiej. Podaję steryd 0,5 tabletki co 2 dzień aby się nie drapała. W tym tygodniu chcę powtórzyć badania, czy ma jeszcze gronkowca. Myślę też o podaniu fenistilu w kroplach (gdzieś znalazłam, że można). Bo wszystko się goi i ma dużo strupków które wkółko rozdrapuje. Pozdrawiam i dziękuję za poradę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 sierpnia 2009, 23:28

oczywiście, że powtórz badania. Z tym fenistilem jakby dało się zastąpić steryd to już byłaby rewelacja.
ODPOWIEDZ
  • Informacje