Witam , pisze bo mam problem z Kocicą. Jestem szczęśliwą właścicielka rasy Rosyjski niebieski . Melka bo tak sie nazywa ma stwierdzoną a właściwie przypuszczaną ( bo kilku lekarzy sie nia zajmowało ) alergię pokarmową . Ma 3 lata i od 1,5 roku je karmy dla alergików. Od 0.5 roku firmy Hills z/d i to jest jedyny pokarm po którym nie wydrapuje sobie skóry na szyi aż do krwi. I do tego momentu jest wszystko dobrze, bo nie ma tych strasznych ran , zagoiły się, ale niestety bardzo jej wypada sierść i jest chuda ( 3,5 kg). To że chuda to mniej mnie martwi , ale ta sierść wypada garściami i jest matowa. Moze ktoś ma na to jakąś radę , prosze o pomoc bo nie ryzykowac zmiany karmy na tą na poprawę sierści , zeby znowu nie dostała swądu skóry. Dziękuje z góry za pomoc . pozdrawiam
Odwiedź dobrego veta. Bo taki przypadek to musi zobaczyć lekarz. Na pewno zrób jakieś badania. Nie znam się na tym, bo sama od niedawna mam kotki i dopiero uczę się obcowania i opieki nad nimi, ale to co piszesz to mnie przeraża Szybciutko do veta!!!
dzięki Asik za zainteresowanie , ale ja odwiedzałam wielu vet i miała wszystkie badania, na grzyby, na świerzb i nic nie wykryło . Każdy mówił co innego i inne leki, wydawałam majątek na sterydy, antybiotyki, uspokajające itp. szczerze nie ufam przypadkowym vet choć nawet byłam u dermatologa vet i tylko kot sie stresował wizytami, a mi portfel szczuplał szybciej niz Melka . nawet usłyszałam że kot moze mieć alergie na mnie , znaczy na moją skórę ale chyba nie sprawdziło sie po jest lepiej o niebo po z/d prawie sie nie drapie , tyle ze ta sierść sypie sie koszmarnie i jest matowa.
Zastanawiam sie czy ktoś miał do czynienia z czymś takim i czy moge dać coś jej na sierść co by ja nie uczuliło .
Zastanawiam sie czy ktoś miał do czynienia z czymś takim i czy moge dać coś jej na sierść co by ja nie uczuliło .
- Asik L&L&L
Tak mi przykro. Nie wiem co Ci powiedzieć. Żal mi kici i oczywiście Ciebie, że nie możesz sobie z tym poradzić..Może zapytaj o radę dr Jarka.
taki kotek wymaga niestety bezpośredniego nadzoru lekarza. Proszę nie opierać się na sieci i poradach. Tym bardziej , że tak objawiająca się alergia u kotów ( rozdrapywanie do ran) jest bardzo , bardzo ciężkim przypadkiem. Jeśli ktoś ustabilizuje ten stan jest to wielkim sukcesem i trzeba dbać aby tego nie zniszczyć. Pytaj lekarza prowadzącego.
-
- Informacje
-