Wyniki moczu - proszę o pomoc

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
sobber

20 listopada 2009, 10:35

Witam,
Panie Doktorze (a także zorientowani Forumowicze ;) ), proszę o pomoc w interpretacji wyników moczu mojego kota, tzn. czy są w normie, a jeśli nie, to o wskazówki, zalecenia itp.. Oto, co dostałam z "ludzkiego" lab:

Mocz – badanie ogólne
Barwa ŻÓŁTA
Odczyn PH = 6
Ciężar wł. 1015
Białko 0,3 g/l
Glukoza UJEMNA
Urobilinogen NORMA
Bilirubina UJEMNA
Ketony UJEMNE
Krew NIE STWIERDZONO
Test nitrozowy UJEMNY
Test leukocytowy DODATNI

Osad
Nabłonki PŁASKIE 2-3 W P. WIDZ.
Leukocyty 5-8 W P. WIDZ.
Erytrocyty NIE STWIERDZONO
Wałeczki NIE STWIERDZONO
Składniki mineralne TRÓJFOSFOR. AMONOWO-MAGNEZ. LICZNE W P. WIDZ.
Inne KOMÓRKI DROŻDŻY LICZNE

Przytoczę to, co wpisałam w wątku o Buscopanie: kot miał 1,5 tygodnia temu bardzo ostre zapalenie pęcherza (2 dni niesiusiania, pęcherz wielkości pięści wypełniony krwiomoczem, cewnikowanie pod narkozą; diagnoza: nie SUK - ufffff!- tylko silne zapalenie i "zatkanie" cewki złuszczoną błoną, żadnych kryształów). Dostaliśmy antybiotyk, z zaleceniem połączenia z Uroseptem i no-spą.
Kot ma 1,5 roku. Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 listopada 2009, 22:24

powinnaś podać kotu katrmę lekko zakwaszającą mocz, bok kot ma bardzo dużo struwit ów, które prowadzą do krwotocznego zapaleniea pęcherza moczowego z nadmiermym złuszczaniem się nabłonka dróg moczowych.
Awatar użytkownika
sobber

24 listopada 2009, 10:38

Serdecznie dziękuję za odpowiedź :D Będę podawać mu rano i wieczorem karmę urinary, a czy w ciągu dnia może z pozostałymi jeść K9? Moje koty ładnie na niej "idą", nie mają nadwagi, chętnie jedzą i mają ładną sierść. W ogóle co Pan sądzi o tej karmie?
Awatar użytkownika
ania1985

24 listopada 2009, 14:32

mnie sie wydaje ze nie a juz napewno nie na poczatku walki ze struwitami, bo to karma weterynaryjna o specjalnym skladzie mineralnym i mieszanie jej z inna moze zniweczyc dzialanie.

no ale tak sie wyrwalam do odpowiedzi ale oczywiscie poczekaj co napisze Pan Jarek
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 listopada 2009, 23:19

możesz spróbować mieszać za 2 tyg sprawdzić mocz. Jeśli zakwaszenie nie będzie wystarczające to niestety mieszanie trzeba będzie bardzo ograniczyć.
ODPOWIEDZ
  • Informacje