Witam,
Panie Doktorze (a także zorientowani Forumowicze ), proszę o pomoc w interpretacji wyników moczu mojego kota, tzn. czy są w normie, a jeśli nie, to o wskazówki, zalecenia itp.. Oto, co dostałam z "ludzkiego" lab:
Mocz – badanie ogólne
Barwa ŻÓŁTA
Odczyn PH = 6
Ciężar wł. 1015
Białko 0,3 g/l
Glukoza UJEMNA
Urobilinogen NORMA
Bilirubina UJEMNA
Ketony UJEMNE
Krew NIE STWIERDZONO
Test nitrozowy UJEMNY
Test leukocytowy DODATNI
Osad
Nabłonki PŁASKIE 2-3 W P. WIDZ.
Leukocyty 5-8 W P. WIDZ.
Erytrocyty NIE STWIERDZONO
Wałeczki NIE STWIERDZONO
Składniki mineralne TRÓJFOSFOR. AMONOWO-MAGNEZ. LICZNE W P. WIDZ.
Inne KOMÓRKI DROŻDŻY LICZNE
Przytoczę to, co wpisałam w wątku o Buscopanie: kot miał 1,5 tygodnia temu bardzo ostre zapalenie pęcherza (2 dni niesiusiania, pęcherz wielkości pięści wypełniony krwiomoczem, cewnikowanie pod narkozą; diagnoza: nie SUK - ufffff!- tylko silne zapalenie i "zatkanie" cewki złuszczoną błoną, żadnych kryształów). Dostaliśmy antybiotyk, z zaleceniem połączenia z Uroseptem i no-spą.
Kot ma 1,5 roku. Będę wdzięczna za odpowiedź
Wyniki moczu - proszę o pomoc
powinnaś podać kotu katrmę lekko zakwaszającą mocz, bok kot ma bardzo dużo struwit ów, które prowadzą do krwotocznego zapaleniea pęcherza moczowego z nadmiermym złuszczaniem się nabłonka dróg moczowych.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź Będę podawać mu rano i wieczorem karmę urinary, a czy w ciągu dnia może z pozostałymi jeść K9? Moje koty ładnie na niej "idą", nie mają nadwagi, chętnie jedzą i mają ładną sierść. W ogóle co Pan sądzi o tej karmie?
mnie sie wydaje ze nie a juz napewno nie na poczatku walki ze struwitami, bo to karma weterynaryjna o specjalnym skladzie mineralnym i mieszanie jej z inna moze zniweczyc dzialanie.
no ale tak sie wyrwalam do odpowiedzi ale oczywiscie poczekaj co napisze Pan Jarek
no ale tak sie wyrwalam do odpowiedzi ale oczywiscie poczekaj co napisze Pan Jarek
możesz spróbować mieszać za 2 tyg sprawdzić mocz. Jeśli zakwaszenie nie będzie wystarczające to niestety mieszanie trzeba będzie bardzo ograniczyć.
-
- Informacje
-