Nawracające robaki

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Brita
Kontakt:

24 listopada 2009, 16:03

Mój kot ciągle ma przy odbycie takie białe, płaskie robale.
Odrobaczany jest czasem co miesiac, teraz od ostatniego odrobaczania mineło 1,5 miesiąca i robale dzis sie znowu pojawily...
Kot jest wychodzacy i zjada spore ilosci myszy
Wetka do ktorej z nim chodze twierdzi, ze to normalne, ale mi sie wydaje, ze jednak za czesto pojawiaja sie robale.
Prosze o rady czym je skutecznie wytepic.
Jest jakis sposob aby zniechecic kota do jedzenia myszy? (jakies dodatki do jedzenia, sama nie wiem?...)

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Amika

25 listopada 2009, 09:15

Z opisu wynika, że to tasiemiec.
Powinnaś odrobaczyć i odpchlić wszystkie swoje zwierzaki jednocześnie.

Nie wiem czym odrobaczasz, ale niektóre odrobaczacze trzeba powtórzyć po dwóch tygodniach.

Niestety wychodzącego kota nie oduczysz polowania na gryzonie i ptaki. Możesz ewentualnie pomyśleć o założeniu kotu dzwoneczka, wtedy polowania będą nieskuteczne (dzwonek ostrzeże potencjalną ofiarę).
Ale musisz wiedzieć o tym, że obróżki bywają niebezpieczne bo kot może się nimi o coś zaczepić i tragedia gotowa. Najlepiej gdyby była z czegoś nietrwałago, co się zerwie przy zaczepieniu

Piszesz, że to trwa już jakiś czas dlatego domownicy też powinni się odrobaczyć. Tylko u lekarza musisz powiedzieć, że chodzi o tasiemca bo np. popularny Vermox jest nieskuteczny na te robaki (podobno Zentel jest dobry)
Brita
Kontakt:

25 listopada 2009, 14:38

nie pamietam nazwy leku, ale odrobaczanie powtarzałam po 14 dniach, teraz dostalam jakies tabletki na trzy dni..
nie sądzę abyśmy musieli sie wszyscy w domu odrobaczac, poniewaz kot załatwia sie na zewnatrz, nauczyl sie (chyba od psa) sygnalizowac potrzeby i jest wypuszczany, nie mam w domu kuwetki a z tego co wiem to robalami mozna sie zarazic poprzez kał (?)

Pomysl z dzwoneczkiem fajny tylko nie wiem czy nie bedzie wkurzał twistera bo w obrozy chodzi cały czas (mamy taka samowypinajacą sie w razie zachaczenia)
Dzieki za rady :)
Awatar użytkownika
Amika

25 listopada 2009, 17:16

Są różne rodzaje tasiemców. Jezeli ten , którego zaoobserwowałaś był ruchliwy to jest duże prawdopodobieństwo, że to tasiemiec psi (co prawda nazwa może być myląca ale koty również go miewają), a takim nie zarażasz się poprzez kał.

Decyzja należy do Ciebie ale proszę przeczytaj uważnie ten artykuł (to jeden z wielu na ten temat)
Tasiemczyca – czy tasiemiec psi jest groźny?
Wystarczy kliknąć na niebieski tytuł

Jeśli chodzi o środki odrobaczające to nie wszystkie są skuteczne na tasiemce, musisz zapytać o to weta albo wrzucić w gogle nazwę tego czym odrobaczałaś i sama sprawdzić jakie robale trują.
ODPOWIEDZ
  • Informacje