Parę tygodni temu moja koleżanka zaproponowała mi kota, ok. 11sto letnią kotkę. Od dawna chciałam kota, więc zapytałam się rodziców czy mogę ją zaadoptować. Moja koleżanka ma ją od babci która nie chodziła z nią do weterynarza ani nie wysterylizowała jej. Jessi, bo tak ją nazwałam mieszka już u mnie i bardzo mnie lubi. Myślę że jest w ciąży
1. Czy 11 letnia kotka może być wysterylizowana?
2. Moja mama mówi że jeżeli nigdy nie była u weterynarza to teraz nie powinna dostawać żadnych szczepionek itp. bo od tego zachoruje. To nie prawda?
3. Ile kosztuje sterylizacja?
Nie wysterylizowana kotka
Cherry, ja tydzień temu sterylizowałam kotkę i zapłaciłam 150 zł, ale ceny mogą się różnić.
Na wszystkie pytania, które zadałaś najlepiej odpowie lekarz, który najpierw kotkę obejrzy, posłucha jej serduszka, pomaca i wtedy będzie mógł Ci powiedzieć, czy kotka jest rzeczywiście w ciąży i czy może mieć przeprowadzony zabieg sterylizacji. Wybierz się z nią do weta, konsultacja nic nie kosztuje, a będziesz miała fachową poradę.
Fajnie, że przygarnęłaś koteczkę
Na wszystkie pytania, które zadałaś najlepiej odpowie lekarz, który najpierw kotkę obejrzy, posłucha jej serduszka, pomaca i wtedy będzie mógł Ci powiedzieć, czy kotka jest rzeczywiście w ciąży i czy może mieć przeprowadzony zabieg sterylizacji. Wybierz się z nią do weta, konsultacja nic nie kosztuje, a będziesz miała fachową poradę.
Fajnie, że przygarnęłaś koteczkę
Przed sterylizacją kotki w takim wieku należy koniecznie zrobić przynajmniej podstawowe badania krwi (morfologia + profil nerkowy i wątrobowy)!
Jessi może mieć jakieś schorzenie spowodowane, na przykład, wiekiem, a jeżeli będzie to schorzenie nerek, to kotka może nie przeżyć narkozy.
Zadzwoń najpierw do kilku klinik, przychodni. Zapytaj się czy na miejscu zrobią badania krwi.
Jessi może mieć jakieś schorzenie spowodowane, na przykład, wiekiem, a jeżeli będzie to schorzenie nerek, to kotka może nie przeżyć narkozy.
Zadzwoń najpierw do kilku klinik, przychodni. Zapytaj się czy na miejscu zrobią badania krwi.