Witam,
Dwa tygodnie temu mój kotek (ma 4 miesiace) przeszedł jakiegoś wirusa, wrócił do zdrowia ale od sylwestra zauważyłam że kotek ciężko oddycha więc udałam sie do weterynarza. Padło podejrzenie na FIP ponieważ kotek ma żółtaczkę, spada mu waga ciała, jest apatyczny.
Wczoraj miał robione badanie krwi wyniki ma takie:
ASPAT: 167,20 (6,34)
ALAT 65,4 (20-107)
MOCZNIK 5,61 (4,15 - 11,62)
KREATYNINA 1,70 (1,0-1,7)
FOSFATAZA ALKAICZNA 41,6 (23-107)
BILIRUBINA 34,24 (0,00-6,8 )
WBC: 57,5 (10,0-15,0)
RBC 8,65 (6,50-10,00)
HGB 12,3 (8,0-15,0)
HCT 37,2 (24,0-55,0)
PLT 219 (100,0-400,0)
MCV 43 (40-40)
MCH 14,2 (13,0-17,0)
MCHC 33,0 (30,0-36,0)
RDW 15,9 (17,00-22,0)
MPV 10,90 (6,5-15,0)
Wczoraj był robiony też test na obecność koronawirusów, wyszedł bardzo mocno pozytywny.
Dziś miał robione usg klatki piersiowej i brzucha, w klatce widać płyn (stąd problemy w oddychaniu), osłuchowo jest bardzo dobrze.
Kot ma apetyt, chętnie i często je, co prawda nie w dużych ilościach ale w ogóle. Przy każdym jedzeniu pije. Siuśki ma intensywnie żółte ale mało. Wet powiedział że to przy dużej bilirubinie normalne.
I teraz opcje są takie: w związku z mocno podwyższonym WBC mamy wątpliwości co do FIP. Lekarz powiedział (i do tej opcji bardziej się skłania) że to zapalenie opłucnej. W środę będzie robiona powtórna morfologia, codziennie będzie badanie usg czy płyn nie zszedł do otrzewnej i czy na oczach nie robią sie wybroczyny.
Bardzo proszę mi powiedzieć czy w wyniku tych wszystkich informacji Pan skłaniał by się bardziej ku FIP czy tak jak weterynarz do którego chodzimy ku zapaleniu opłucnej?
Dodam że od sylwestra nie widze żadnego pogorszenia stanu kotka a co więcej od wczorajszego zmienionego antybiotyku (z betamoxu na jakiś o zwiększonym spektrum działania) kotek się ożywił, zwiększył mu się apetyt i więcej sika.
Czy to FIP?
Tos_ia dr Jarek nie codziennie tu zagląda.
Zarejestruj sie i załóż wątek na dużym kocim forum miau (w dziele "Koty") prędzej ktoś Ci podpowie.
Jest tam trochę osób mających koty z FIP, na forum są też weci i lekarze . Zajrzyj m.in do wątku Agn (znajdziesz ją przez wyszukiwarkę) i poproś o obejrzenie wyników.
Nie zrażaj się czekaniem na odzew, pilnuj by wątek był na pierwszej stronie i tytuł musi być przyciągający.
Mogę pomóc w podrzucaniu wątku (tam jestem jako Amika6).
Trzymam kciuki by to nie było To.
Zarejestruj sie i załóż wątek na dużym kocim forum miau (w dziele "Koty") prędzej ktoś Ci podpowie.
Jest tam trochę osób mających koty z FIP, na forum są też weci i lekarze . Zajrzyj m.in do wątku Agn (znajdziesz ją przez wyszukiwarkę) i poproś o obejrzenie wyników.
Nie zrażaj się czekaniem na odzew, pilnuj by wątek był na pierwszej stronie i tytuł musi być przyciągający.
Mogę pomóc w podrzucaniu wątku (tam jestem jako Amika6).
Trzymam kciuki by to nie było To.
ja moge tylko dodac jedno , ze fip ma 2 postacie i jedna mozna zobaczyc na usg, czyli wysiekowa chyba. na usg mozna takze zobaczyc ziarniaki ( nazwa taka albo podobna)- jak tego nie bedzie to mozna by jedna z 2 ( czestszych postaci ewentualnie wykluczyc)
ale i plyn w klatce, kurcze ciezka sprawa ....a moze to powiklanie po tej pierwszej chorobie- moze jakies zapalenie pluc czy cos takiego
no i moja nieodlaczna rada- zawsze warto zbadac mocz
ale i plyn w klatce, kurcze ciezka sprawa ....a moze to powiklanie po tej pierwszej chorobie- moze jakies zapalenie pluc czy cos takiego
no i moja nieodlaczna rada- zawsze warto zbadac mocz