koci problem - prosze o pomoc

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ptysia

31 lipca 2006, 08:44

Mam 11 miesięcznego persa. Dostaliśmy go pod koniec listopada 2005 ze świerzbem usznym, który został wyleczony maścią Oridermyl. W połowie grudnia pod jasnym futerkiem na brodzie pojawił się czarny nalot, który rozniósł się na cały pyszczek. Wet stwierdził na oko świerzba (z uszu rzekomo zagnieździł się na brodzie) i tak przez pół roku kotek był leczony Strongholdem co 3 tyg, Ivomec dostał chyba z 8 razy, maść Oridermyl itp. W maju dałam sobie spokoj ze świerzbem bo to chyba musiałby być hiperświerzb i poszłam do innego weta. Zostały zrobione zeskrobiny, ani pasożytów ani bakterii czy grzybów w tym nalocie na brodzie nie ma(badania powtórzone dwa razy). Gdy dostał w odstepie 2 dni zastrzyki odczulające (kortykoidy) i zaczęliśmy stosowac Royal Canin dla alergików wygląd brody poprawił się i z ciemnego krwawego strupa zrobił sie tylko czarny nalot ktory mozna wyczesywać lub wyskubać. Ostatnio dostał Depomedrol (przepraszam jesli przekręciłam nazwę) i nie widać żadnej poprawy. Nalot utrzymuje się na stałym poziomie, jeśli mu np po 2 dniach tego nie wyskubie coraz bardziej się w to drapie. Po wyskubaniu np. po poludniu, rano broda i okolice noska maja beżowy nalot a gdy wracam z pracy, jest już ciemny brązowy lub czarny. Gdy kotek wydrapuje to sobie, nalot kruszy się. Co jeszcze moge zrobić żeby kotek miał normalne życie ? Co to może być ? Słyszałam już wersję że to może być trądzik a to historia na cale zycie kotka, ale skoro to trądzik to czemu częściowo poprawiło mu się gdy je ten hypoalergiczny pokarm ? Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 lipca 2006, 12:41

prawdopodobnie jest to łojotokowe zapalenie skóry brody, przy czym podstawą tego schorzenia może być inne podstawowe schorzenie. Musi to dobrze zbadać lekarz . Napisz maila poradze co kupić.
gamp

10 grudnia 2006, 23:04

Ptysia pisze:moj email ekilin@interia.pl
Mam podobny problem. Stwierdzono trądzik koci. Mam myć szamponem peroxyvet. Myję od 3 tygodni - skutek mierny, dokładniej, żaden. Podaję z nadzieją swój adres gamp@autograf.pl, pozdrawiam!!
Melisa1970

18 stycznia 2010, 11:32

Mam ten sam problem z moim kotem i z nadzieją podaje również mój email magdalena_ino@yahoo.pl
Joanna83

10 listopada 2013, 14:47

Witam. Moja kota ma podobny problem, kruszejące, czarne "strupki" na brodzie..stosowałam maść przeciwgrzybiczą i nie pomogła. Mój wet stwierdził, że to raczej alergia.. zmieniłam karmę na taką bez kurczaka. Dodam, że Kota miała świerzba w uszach, ale na brodzie go nie stwierdzono. Podaję jeszcze Panu maila w nadziei na inne rozwiązanie: rogasikasik@wp.pl
SleepingSun

10 listopada 2013, 15:13

jak często myjecie kotom miski?
Kasabian09

10 listopada 2013, 20:59

ja staram sie jak najczesciej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje