Witam
Kotka 12 lat .chora na pnn . Pierwsze wyniki mocznik 150 kreatynina 12 fosfor 14. Po tygodniu kroplowek dozylnie mocznik 98 kreatynia 6 fosfor 6. Morfologia ok. Usg nerek :nerki pomniejszone 30.2 przerost warstwy korowej rdzeń nie widoczny cechy artrofii nerek, opory naczyniowe RI 0,32. Pozostałe organy ok. Cisnienie ogólne 250 podczas badania. Aktualnie kroplowki podskornie w domu z nacl i plyn ringera. Karsivan 1/4 rano i wieczorem oraz amodip 1/4 dziennie. Kot stabilny. Karmy mokre renal różnego radzaju nie je więc podaje inne mala ilością fosforu w składzie plus chitofos. Moje pytanie czy są jakieś suplementy na zatrzymujące zwoknienie nerek? Czy ten Rubenal tak działa? Jezeli tak to czy Rubenal 300 który jest dla psa po podzieleniu można podawać też kotu bo tego Rubenal 75 nie ma na hurtowniach podobno. Czy jakiś inny lek o podobnym działaniu? Dziękuję
Zwłóknienie nerek
-
Dzień Dobry,
Rubanal zawiera ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego, ma również działanie antyzwłóknieniowe. Rubenal 300 ma taki sam skład jak Rubenal 75 więc po podzileniu można go zastosować u kota.
Pozdrawiam,
lek. we. K. Miechowska
Rubanal zawiera ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego, ma również działanie antyzwłóknieniowe. Rubenal 300 ma taki sam skład jak Rubenal 75 więc po podzileniu można go zastosować u kota.
Pozdrawiam,
lek. we. K. Miechowska
lek. wet. Karolina Miechowska pisze:
> Dzień Dobry,
>
> Rubanal zawiera ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego, ma również
> działanie antyzwłóknieniowe. Rubenal 300 ma taki sam skład jak Rubenal 75
> więc po podzileniu można go zastosować u kota.
>
> Pozdrawiam,
> lek. we. K. Miechowska
dziękuję za odpowiedź. A jeszcze chciałam spytać czy ja dobrze rozumiem. Kot waży 3kg. Na rubenal 75 pisze że koty powyżej 2kg 1 tabletka 2 razy dziennie czyli w sumie 150. To wystarczy że rubenal 300 na 4 czesci. I wychodzi 1/4 tabletki 2 razy dziennie
> Dzień Dobry,
>
> Rubanal zawiera ekstrakt z korzenia rzewienia lekarskiego, ma również
> działanie antyzwłóknieniowe. Rubenal 300 ma taki sam skład jak Rubenal 75
> więc po podzileniu można go zastosować u kota.
>
> Pozdrawiam,
> lek. we. K. Miechowska
dziękuję za odpowiedź. A jeszcze chciałam spytać czy ja dobrze rozumiem. Kot waży 3kg. Na rubenal 75 pisze że koty powyżej 2kg 1 tabletka 2 razy dziennie czyli w sumie 150. To wystarczy że rubenal 300 na 4 czesci. I wychodzi 1/4 tabletki 2 razy dziennie
-
- Informacje
-