Witam, od kilku miesięcy moja 14-letnia kotka potrząsa główka, ma sztywny chód, bóle w stawach. Przeszłyśmy wszystkich lekarzy, był robiony też rezonans głowy. Badania krwi nie najgorsze, ale niektóre parametry są triche podwyższone, w tym lipaza. Usg też takie sobie, ale to już, od kilku lat (przewlekłe już prblm z żołądkiem, powiększona troche śledziona, trzustka tez ma zmiany, kontrolujemy co pół roku). Tylko jeden lekarz 2 tyg. temu skierował nas na badanie na obecność toksoplazmozy. Podaję wyniki :
IgG - dodatni, >200
IgM - watpliwy
Ten lekarz, który to zlecił, radzi wdrożyć antybiotyk na 4 tyg. Trzech innych, po konsultacji, powiedzieli wstrzymać się na 3 tyg i powtórzyć badania. Nie wiem, co mam robić. Kicia miała epizody utraty apetytu, słabe samopoczucia. Od kilku tygodni jest lepiej, bo je. Ale nadal potrząsa główka i chodzi sztywno. No problemy ze stawami ma nie od dziś. Przed nami jeszcze rtg, ale na razie dam jej odpocząć od ciągłych wizyt u weta. Proszę o pomoc.
Wyniki na toksoplazmoze - pomocy
Witam,
Wynik badania może wskazywać na przebytą lub przewlekłą toksoplazmozę.
Możliwe, że lekarze chcą poczekać w celu powtórzenia testu, aby stwierdzić czy jest to przebyta toksoplazmoza czy przewlekła.
Warto pomyśleć nad suplementacją na stawy dla kotki- proszę zapytać swojego weterynarza o możliwe rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Wynik badania może wskazywać na przebytą lub przewlekłą toksoplazmozę.
Możliwe, że lekarze chcą poczekać w celu powtórzenia testu, aby stwierdzić czy jest to przebyta toksoplazmoza czy przewlekła.
Warto pomyśleć nad suplementacją na stawy dla kotki- proszę zapytać swojego weterynarza o możliwe rozwiązania.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie mnie jednak nadal nie wiem, czy lepiej piczekac czy już podawać antybiotyki. Obawiam się, żeby kici się nie pogorszyło przez te niecałe już 3 tygodnie. Też często i nagle oblizuje się, również mi to wskazuje na ból. Co go stawów to ortopeda najchętniej by podał steryd, ja jestem przeciwna temu rozwiązaniu. A suplementy podobno mało co pomogą, jeśli są to zaawansowane stany. Ja w tej sytuacji wolę również suplementację.
Jeśli stan kici się nie pogorszył to warto, jak miną 3 tygodnie, udać się do lekarza na kontrolę i może ponownie wykonać test na toksoplazmowe.
Warto zwrócić uwagę, że jeśli zmiany w stawach są zaawansowane to sama suplementacja nic nie da- polecam konsultacje z ortopedą.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
Warto zwrócić uwagę, że jeśli zmiany w stawach są zaawansowane to sama suplementacja nic nie da- polecam konsultacje z ortopedą.
Pozdrawiam serdecznie,
Vet4u
-
- Informacje
-