ATAK U SPANIELA

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

marcelina75
Kontakt:

31 marca 2010, 13:08

witam mam cocker spaniela suczke ma 3 lata i 6 mieś jak codzień puściłam Nukę na ogród bo mieszkamy w domu . Była tam może z 10 minut wróciła do domu zaczła kuleć później położyła się na mostku i zaczła sztywnieć oczy miała zamglone my byliśmy w szoku zaczłam ratować psa wziełam gazetę zrobiłam rulon wsadziłam do pyska i zaczeład dmuchać wyniosłam ją na podwórko aby miała świeże powietrze ale ona dalej prostowała nogi próbowałam ją postawić na nogi niestety kładła się na bok nie wiedziałam co robić i zdecydowałam że podam jej nitrogliceryne w spraju od ojca po 5 minutach atak ustąpił nie wiem czy samoczynnie czy pod wpływem tej nitrogliceryny którą podałam pod język nuka chodziła normalnie pojechałam do weterynarza po badaniu doktor napisał : w badaniu neurologicznym odruchy zachowane brak wyraźnej bolesności w odcinku szyjnym , piersiowym lekko wzmożona reakcja dermatomów odcinka lędźwiowego temperatura 39,2 .c
dostała leki enrobioflox 5% 100 ml 1,2 ml metacam inj 0,5 ml dziś podaje jej tabletki enroxil flavour raz dziennie które po podaniu zwymiotuje
co to za choroba boję się że jeszcze kiedyś spotka mnie taki atak u psa proszę o radę .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 kwietnia 2010, 01:27

chyba opisujesz typowy przebieg epilepsji.
ODPOWIEDZ
  • Informacje