SUK - Syndrom urologiczny kotów. Prośba o radę.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

moniczkarek

14 września 2010, 12:47

Witam.
Piszę z prośbą o poradę. Mój prawie dwu letni kocur zachorował na SUK. Miał zabieg pod narkozą, był cewnikowany w celu pozbycia się piasku w pęcherzu. Jednak po trzech dniach zauważyłam, że biedaczek ma krew w moczu i cała sierść na porciętach we krwi. Znów udałam się do weterynarza i on stwierdził, że znów trzeba cewnikować! Powiem, że lekko się zdziwiłam... Po co narażać kota na kolejny stres, narkozę itd. Powiedziałam, że wolę jeszcze trochę poczekać! Wtedy weterynarz przepisał nowy antybiotyk i zalecił aby kupić furagin. Dziś już widzę poprawę. Wiem, że ta choroba wiąże się ze zmianą żywienia kota. Przez około 2 tygodnie karmię go ROYAL CANIN Urinary HD zakupionym w lecznicy. Weterynarz zaproponował abym następnie zakupiła ROYAL CANIN Urinary UMC aby trochę odchudzić kota. Jednak w sklepie krakvet nie jest możliwy zakup tych produktów. Zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem jest wypróbowanie karmy HILL'S PD Feline. Choć nie mam pewności, że kot zacznie ją jeść i jak wpłynie na niego ponowna zmiana karmy. Proszę o radę, którą karmę powinnam wybrać. Jeśli zdecyduję się na zakup karmy HILL'S to jaki rodzaj powinnam wybrać? HILL'S PD Feline c/d czy HILL'S PD Feline s/d ? Przez jaki czas kot powinien dostawać karmę weterynaryjną?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 września 2010, 22:25

jeśli w moczu ma struwity to to s/d a potem c/d
Paulina10000

04 stycznia 2011, 19:35

Witam,
piszę w tym temacie chociaż mój kotek nie miał jeszcze wyszywanej cewki moczowej. Ok 3 tygodnie temu kot dostał 3 dniowy antybiotyk właśnie ze względu na rozpoznanie SUK. I to była nasza pierwsza wizyta w tej sprawie. Antybiotyki pomogły i potem przez dwa tygodnie było wszystko w porządku. Niestety w sylwestra objawy wróciły , udaliśmy się na dyżur wieczorem i pan doktor stwierdził ze konieczne jest założenie cewnika. Kotek został na noc w klinice i na drugi dzień go odebraliśmy. W domu nieustannie lizał sie w okolicy cewnika, ewidentnie mu przeszkadzał jednak lekarz powiedział wczesniej ze to bedzie normalna reakcja a że kotek jest bardzo spokojny i dobrze go znosi. Cewnik miał założony na 3 dni w poniedziałk wieczorem go zdjelismy. W miedzy czasie pojawiła sie tez krew w moczu. Podczas wyjmowania cewnika pani doktor stwierdziła ze cos jest tez z gruczołami odbytu ale kazała podac oliwe gdyz nie załatwiał sie od sylwestra. Podała tez tabletki na ten podrazniony pęcherz. Kotek czuł się lepiej wieczorem dostał leki, zjadł nawet smakowała mu dieta royala. Załatwił sie i wysikał. Niestety dzisiaj jest strasznie osowaiły nie chce sie ruszac, cały czas lezy bez siły, ni chce pic ani jesc. Nakarmiłam go troszke recznie i dałam pic wody ze strzykawi do pyszczka ale to jest za mało zeby nabierał sieł po ostatnich przezyciach. Czy to normalne przy takich objawach? Czy lekarz postapił dobrze odrazu zakładajac cewnik a nie najpierw leczac antybiotykiem? Prosze o odpoiedz strasznie sie martwie o mojego kociaka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 stycznia 2011, 01:29

postąpił dobrze i pilnie idź z kotem do niego, bo albo masz nawrót zatrzymania moczu albo powikłanie SUK - mocznica lub schorzenie nerek. A wypróżnił się?
Paulina10000

05 stycznia 2011, 09:34

Tzn wyglada to tak ze sam nie poszedł ani raz do kuwety jakby ni potrzebował ale kiedy go zaniose to odrazu siada i zaczyna sikac ale tylko troszeczke. Wczoraj wysikał sie dwa razy w tym raz na łozko(wtedy troche wiecej). Ale dzisiaj nadal nie chce jesc ale zaczął pic.
Paulina10000

05 stycznia 2011, 21:09

Dzisiaj pojechaliśmy do weterynarza i pani powiedziała, że to nic poważnego ii , że może tak reaguje na tabletki która dostał a to ze przy cewniku pojawiła się krew w moczu. Martwi mnie jeszcze jedna rzecz w poniedziałek pani doktor ina kazała mu podawać oliwę z oliwek na to aby się załatwił, jednak dzisiaj inna panie doktor powiedziała ze takie tłuszcze mogą uszkodzić mu trzustkę i kazała podawać parafinę. Zatem, która pani doktor się myli?
Paulina10000

06 stycznia 2011, 16:52

Podaje kotu parafine 3 razy dziennie po 4 ml od wczoraj w poniedziałek i wtorek dotsawał oliwe z oliwke ale nic go jeszcze nie ruszyło, czy moge mu dac cos jeszcze?? Gdzies czytałam ze mleko pomaga.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 stycznia 2011, 19:42

ta druga p.dr nie dokonca ma rację może być oliwa z oliwek. jeśli podejrzewasz kota o solidne zaparcie a po środku poślizgowym nic się nie pojawia wykonaj rtg brzucha. To pokarze czy jest problem zaparcia a szkoda czasu jak się dzieje coś innego np. ograniczenie światła cewki moczowej , skąpomocz, problemy z wątrolbą, trzustką.
ODPOWIEDZ
  • Informacje