Pisałam jakiś czas temu o mojej siusiającej w różnych miejscach kotce i niestety znam już tego przyczynę
Niestety Nuka ma cukrzycę .....
Nie wiem jeszcze jakie będzie miała leczenie,jak z nią postępować,jutro spotykam się w dr.
Czy może mi ktoś cos poradzić ??
Czytalam o karmach podawanych przy cukrzycy,znalazlam dwie,czym rozni sie :
Hill's PD Feline m/d od Hill's PD Feline w/d ??
CUKRZYCA
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
wynik badania moczu:
Leukocyty 0,2
Azotyny –
Ph 5
Białko +1
Glukoza +4
Hemoglobina +3
Erytrocyty 0,3
Bakterie dość liczne
Nabłonki powierzchniowe pojedyncze w preparacie
Pojedyncze komórki okselatów
Leukocyty 0,2
Azotyny –
Ph 5
Białko +1
Glukoza +4
Hemoglobina +3
Erytrocyty 0,3
Bakterie dość liczne
Nabłonki powierzchniowe pojedyncze w preparacie
Pojedyncze komórki okselatów
wykonaj badanie krwi na poziom cukru
-
- Kontakt:
Nasz dr mówił ze przy nerwowości naszej kotki ten wynik może nie byc do końca wiarygodny,bo pod wpływem stresu moze podskoczyc poziom glukozy,dlatego robilismy mocz. Ale skoro Pan dr twierdzi ze jest taka potrzeba to zaraz o tym porozmawiam z naszym wetem wlasnie sie do niego wybieram na ustalenie leczenia,dam znac jak bede cos wiedziec.Dziekuje bardzo za odpowiedz!
-
- Kontakt:
Nusia ma dostawać insulinę począwszy od 3 jednostek i mam przed każdym podaniem mierzyć poziom cukru w moczu za pomocą paskow Keto-Diastix.Do tego dieta,i rokowanie kiepskie...w dobrym ukladzie dr mowi ze ma 3 lata przed sobą
A potem niewydolność nerek
Nic nie moze jesc co lubila,ani puszek ani niczego po za dietą,niewiem jak ona to przetrwa:(
Dostalam na razie probke royala diabetic ,zjadla ale nie wiem jak sie bedzie czula bo po royalu czesto zwracala,je hill'sa i mysle ze zdecyduje sie tez na diete hill'sa zwlaszcza ze z tego co pamietam co tez w niej puszki,mialaby chociaz jakies urozmaicenie
Nie wiem tylko czym rozni sie karma w/d od m/d ??
A potem niewydolność nerek
Nic nie moze jesc co lubila,ani puszek ani niczego po za dietą,niewiem jak ona to przetrwa:(
Dostalam na razie probke royala diabetic ,zjadla ale nie wiem jak sie bedzie czula bo po royalu czesto zwracala,je hill'sa i mysle ze zdecyduje sie tez na diete hill'sa zwlaszcza ze z tego co pamietam co tez w niej puszki,mialaby chociaz jakies urozmaicenie
Nie wiem tylko czym rozni sie karma w/d od m/d ??
-
- Kontakt:
DOKŁADNY WYNIK NUSI:
barwa: żólta
przejrzystość: klarowna
odczyn Ph 5
białko +1
hemoglobina +3
bilirubina nb
glukoza +4
komórki nabłonka kanalików nerkowych - nb
komórki nabłonka drog moczowych - poj. w preparacie
krwinki białe: 0-2 w pw
kwinki czerwone: 0-3 w pw
wałeczki: nb
bakterie: dość liczne
kryształki: pojedyńcze oksalaty
barwa: żólta
przejrzystość: klarowna
odczyn Ph 5
białko +1
hemoglobina +3
bilirubina nb
glukoza +4
komórki nabłonka kanalików nerkowych - nb
komórki nabłonka drog moczowych - poj. w preparacie
krwinki białe: 0-2 w pw
kwinki czerwone: 0-3 w pw
wałeczki: nb
bakterie: dość liczne
kryształki: pojedyńcze oksalaty
-
- Kontakt:
Dzisiejsze badanie moczu (bez podawania insuliny) nie wykazało glukozy.Od wczoraj kotka jest leczona na zapalenie dróg moczowych,dostała tolfedine,antybiotyk ceporex w zastrzyku i przez 10 dni mam jej podawac antybiotyk w domu.Zdecydowanie lepiej sie poczula,oddala dzis mocz w normalnej ilosci.Po skończeniu abtybiotyku powtarzamy mocz i zrobimy badanie krwi.
Nie bardzo rozumiem ten brak glukozy
Nie bardzo rozumiem ten brak glukozy
dlatego jestem za kontrolą krwi. Mocz to dodatkowy wskaźnik ale nie powinien być decydujący, a jeśli stres byłby powodem podniesienia cukru to na pewno nie znalazł by sie on w moczu, bo nie sa to tak olbrzymie wachnięcia poza próg nerkowy.
-
- Kontakt:
Dzisiaj sprawdzałam sama mocz przy pomocy pasków i wyszła znowu glukoza na ++++
Przed chwilą kotka miała pobieraną krew,musiała się bardzo zdenerwować bo wogóle nie chciała lecieć,dosłownie dwie kropelki poszły dlatego tylko poziom glukozy zbadano i wyszedł 10 mg/dl.
Przed chwilą kotka miała pobieraną krew,musiała się bardzo zdenerwować bo wogóle nie chciała lecieć,dosłownie dwie kropelki poszły dlatego tylko poziom glukozy zbadano i wyszedł 10 mg/dl.
-
- Kontakt:
to jest w przeliczeniu na mg% 180 mg/dl. ??
-
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie.
Sprawy u nas wyglądaja średnio ciekawie,co najgorsze nie wiem ktorych wetów sluchac i jak postępowac co mnie doprowadza do rozpaczy..
A więc tak..
Po ostatnich wynikach i leczeniu stanu zapalnego przewodów moczowych dr kazała nie podawać insuliny,poniewaz kot czuje się dobrze,nie chudnie i wyniki są w normie.W czasie wakacji było wszystko ok,no może po za dużymi ilosciami wody wypijanymi przez Nusie..była na diabeticu royala ale brak puszek bardzo jej doskwierał wiec we wrzesniu przeslismy na Hill'sa w/d,ktory wg ulotki mial byc dla kotow o normalnej wadze.Po niecalych dwoch tygodniach podawania Nusia schudla 0,5 kg co przy jej wczesniejszej wadze 3,9kg bylo kolosalna zmiana,zaczeła wygladac makabrycznie.Jadla karme a glosna byla tak ze nie mogłam normalnie przygotowywac posilkow bo prawie ze na glowe mi wchozila,potrafila wejsc do zlewu i zlzywac pozostalosci jedzenia z talerzy,jakby jadka i przelatywalo to przez nia !!!!! Do tego -zaczal plesniec piasek ,do dzis nikt mi nie wyjasnil co moglo byc tego przyczyna....
Zrobilam jej kompleksowe badania krwi,moczu i usg jamy brzusznej,o to wyniki:
KREW:
Amoniak: 34.0 (<50)
glukoza: 15.3 (4,2-15)
( surowica byla bardzo lipemiczna i w tym dniu wiecej badan nie zrobiono)
dwa dni pozniej:
Mocznik: 9,0 (4,15-11,62)
Kreatynina :104,0 (80-229)
ALT/GPT 59,0 (<107)
FA całk. 44,0 (<200)
AMYLAZA: 476,0 (433-1850)
LIPAZA: 1145,0 (157-1715)
Białko całk. 67,0 (55-80)
Albuminy: 35 ( 21-39)
Cholesterol: 7,9 ( 1,8-7,9)
Glukoza: 19,2 ( 4,2-15,0)
Na 150,0 (143,6-156,5)
K 5,36 (3,7-5,6)
Cl 116,0 (110-125)
WBC 6,2
RBC 9,39
HGB 8,6
HCT 393
MCV 42
MCH 0,91
MCHC 21,8
RDW 13,6
Lym 34,6%
Mon 5,7%
Gra 59,7%
MOCZ:
barwa: słomkowa,klarowna
ciążar właściwy > 1.040
odczyn: 6,0
białko: nb
krew: slad
cukier: 315 mmool/l
aceton: nb
urobilinogen: w/n
barwniki żółciowe: nb
OSAD:
erytrocyty świeze: 3-7 wpw
Leukocyty: 0-1 wpw
nabłnki: płaskie pojedyncze
bakterie: pojedyncze
USG JAMY BRZUSZNEJ:
zmian nie wykryto
Obecnie bierze ronaxan - bo miala szmery w okolicach krtani i tchawicy,dostala zastrzyk tolfedine i w pon. ide powtórzyc glukoze.
Dietetyczka kazala przejsc na Hill'sa Seniora,ktorego teraz dostaje.Waga wacha sie miedzy 3,3-3,4.
ladnie je,nie jest non stop glodna jak przy w\d ale pije b. duzo,sika b. duzo i znowu zdarzylo sie po za kuweta.Mocz ma bardzo dziwny zapach.
Jedna wetka zdziwiona ze nie brala insuliny,druga kategorycznie odradza jej podawanie ze tylko jej zaszkodzi...........
Jutro ide na kolejne badanie glukozy i nie wiem co robic dalej...........
Sprawy u nas wyglądaja średnio ciekawie,co najgorsze nie wiem ktorych wetów sluchac i jak postępowac co mnie doprowadza do rozpaczy..
A więc tak..
Po ostatnich wynikach i leczeniu stanu zapalnego przewodów moczowych dr kazała nie podawać insuliny,poniewaz kot czuje się dobrze,nie chudnie i wyniki są w normie.W czasie wakacji było wszystko ok,no może po za dużymi ilosciami wody wypijanymi przez Nusie..była na diabeticu royala ale brak puszek bardzo jej doskwierał wiec we wrzesniu przeslismy na Hill'sa w/d,ktory wg ulotki mial byc dla kotow o normalnej wadze.Po niecalych dwoch tygodniach podawania Nusia schudla 0,5 kg co przy jej wczesniejszej wadze 3,9kg bylo kolosalna zmiana,zaczeła wygladac makabrycznie.Jadla karme a glosna byla tak ze nie mogłam normalnie przygotowywac posilkow bo prawie ze na glowe mi wchozila,potrafila wejsc do zlewu i zlzywac pozostalosci jedzenia z talerzy,jakby jadka i przelatywalo to przez nia !!!!! Do tego -zaczal plesniec piasek ,do dzis nikt mi nie wyjasnil co moglo byc tego przyczyna....
Zrobilam jej kompleksowe badania krwi,moczu i usg jamy brzusznej,o to wyniki:
KREW:
Amoniak: 34.0 (<50)
glukoza: 15.3 (4,2-15)
( surowica byla bardzo lipemiczna i w tym dniu wiecej badan nie zrobiono)
dwa dni pozniej:
Mocznik: 9,0 (4,15-11,62)
Kreatynina :104,0 (80-229)
ALT/GPT 59,0 (<107)
FA całk. 44,0 (<200)
AMYLAZA: 476,0 (433-1850)
LIPAZA: 1145,0 (157-1715)
Białko całk. 67,0 (55-80)
Albuminy: 35 ( 21-39)
Cholesterol: 7,9 ( 1,8-7,9)
Glukoza: 19,2 ( 4,2-15,0)
Na 150,0 (143,6-156,5)
K 5,36 (3,7-5,6)
Cl 116,0 (110-125)
WBC 6,2
RBC 9,39
HGB 8,6
HCT 393
MCV 42
MCH 0,91
MCHC 21,8
RDW 13,6
Lym 34,6%
Mon 5,7%
Gra 59,7%
MOCZ:
barwa: słomkowa,klarowna
ciążar właściwy > 1.040
odczyn: 6,0
białko: nb
krew: slad
cukier: 315 mmool/l
aceton: nb
urobilinogen: w/n
barwniki żółciowe: nb
OSAD:
erytrocyty świeze: 3-7 wpw
Leukocyty: 0-1 wpw
nabłnki: płaskie pojedyncze
bakterie: pojedyncze
USG JAMY BRZUSZNEJ:
zmian nie wykryto
Obecnie bierze ronaxan - bo miala szmery w okolicach krtani i tchawicy,dostala zastrzyk tolfedine i w pon. ide powtórzyc glukoze.
Dietetyczka kazala przejsc na Hill'sa Seniora,ktorego teraz dostaje.Waga wacha sie miedzy 3,3-3,4.
ladnie je,nie jest non stop glodna jak przy w\d ale pije b. duzo,sika b. duzo i znowu zdarzylo sie po za kuweta.Mocz ma bardzo dziwny zapach.
Jedna wetka zdziwiona ze nie brala insuliny,druga kategorycznie odradza jej podawanie ze tylko jej zaszkodzi...........
Jutro ide na kolejne badanie glukozy i nie wiem co robic dalej...........
jeżeli cukier jest wykrywalny w moczu i poziom jego przekracza próg nerkowy powinno podawać się insuline.
-
- Informacje
-