nietypowe wodobrzusze u kota PROSZĘ O POMOC

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

angela081

18 lutego 2011, 21:09

witam,
Jestem szczęśliwą posiadaczką cudownego kotka.
Nasz przyjaciel ma 8 miesięcy. Tydzień temu lekarz stwierdził u kota wodobrzusze.
Kotek ma podejrzenie fip, jednak objawy są dość nietypowe.
Kotek miał nakłuwany brzuch- płyn jest przeźroczysty i wodnisty.
Jeśli chodzi o badania krwi, to wyniki wątrobowe ma poniżej normy, białko też nieznacznie.
Kontaktowałam się z jeszcze jednym weterynarzem i też nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem.
Kotkowi poprawiło się trochę po lekach odwadniających, niestety na krótko. Pozatym po lekach cały czas wyciekał z niego płyn, zwłaszcza w miejscach, gdzie miał nakłucia. Jednak kotek znowu zaczyna niestety nabierać objętości w okolicy brzucha.
Jeśli ktoś spotkał się z takim przypadkiem, lub jest w stanie mi cokolwiek podpowiedzieć, będę niezmiernie wdzięczna i PIMPEK też.
Awatar użytkownika
Amika

20 lutego 2011, 21:28

Dr. Jarek był wczoraj na forum, ale chyba bardzo krótko. Szkoda, że nie zauważył Twojego wątku.

Moja wiedza o poważnych kocich chorobach jest niewielka, jedyne co mogę doradzić to: szybko szukaj pomocy na miau (to największe kocie forum), bo te objawy są bardzo niepokojące i niebezpieczne dla życia Twojego Pimpka.
Załóż wątek w dziale Koty i koniecznie w profilu (albo w tytule) podaj skąd jesteś, to ktoś doradzi Ci dobrego weta z Twoich stron.
Wpisz tam wszystkie wyniki badań jakie kot miał zrobione (łącznie z podanymi na wydruku jednostkami).
Pilnuj by wątek był na pierwszej stronie aż ktoś się odezwie i coś Ci doradzi. Zaglądaj często, by w miarę szybko odpowiedzieć jeśli ktoś zapyta o dodatkowe informacje.

Zbierający się płyn może mu zalać płuca i na ratunek będzie za późno.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 lutego 2011, 23:01

pilnie komplet badań krwi , test na FIPA. Przeżroczysty płyn jest w miarę optymistycznym symptomem ( jeś w ogóle nim jest). Przy fipe przypomina olej jest żółty i lekko ciągnący.
ODPOWIEDZ
  • Informacje