Dzien dobry,
Moj kot ma wodonercze. Na razie wiem nie wiele wiecej (nie udalo sie pobrac krwi) oprocz tego, ze nerek podobno nie ma juz wcale (na obrazie USG), tzn. tak sa zniszczone. Nigdy nie mial kamieni i przyczyna jest raczej postepujaca degeneracja nerek, niz kamica. Jak mozna mu ulzyc? Czy moge podawac cos, co bedzie pobudzalo nerki, jednoczesnie nie obciazajac ich zbytnio, tzn. cos co zadziala jeszcze w tym stanie i nie spowoduje smierci? Jednoczesnie ma zaparcie. Mial zrobiona lewatywe, ale pomogla tylko troche - widze, ze nadal ma brzuch dosc duzy (wystajacy na boki).W usg stwierdzono, ze to jelita, a nie guzy (zreszta kilka dni temu mial normalny brzuch). Nie wiem, czy to nie jest jakies zatrzymanie wody w organizmie rowniez (dzis dostal kroplowke). Przede wszystkim chcialabym jeszcze sprobowac uruchomic nerki. Zalezy mi na tym, zeby nie cierpial (duzo wycierpial w zyciu). Bardzo prosze o porade.
mag777
wodonercze
a masz wyniki biochemiczne krwi?
Witam u mojej 10 letniej suki stwierdzono wodonercze lewostronne i powiększoną śledzione.Często oddaje mocz ( z krwią) i pije.W piątek ma mieć pobraną krew i mocz ,do tego czasu zjedzą mnie nierwy.Czy może Pan mi napisać jakie są rokowania.
druga nerka bez zmian? Jeśli pracują obie dobrze należy je zostawić, jeśli nie chorą można usunąć przy założeniu , że druga pracuje prawidłowo.
Z tego co wiem druga jest w porządku, ale martwie sie też tą śledzioną ( jest powiększona).
a co z tą krwią i moczem?
U mojego psa (wiek 8,5-buldog francuski) stwierdzono cystę na nerce, w zeszłym tygodniu wielkości 2,5cm, dzisiaj na badaniu 3,8cm. Pies często posikiwał i miał problem z utrzymaniem moczy, widzieliśmy tez kropelki krwi, dlatego udaliśmy się do lekarza.
Badania moczu: liczne bakterie ciezar wł-1,010, erytro 3+,białko 0,27, leukocyty 3+. Jutro mocz na posiew.
Badania krwi:kreat 0,72, mocznik 26, alt 22, ast 37,ggt 2, albuminy 2,99
Pies wykastrowany 3 lata temu, powiększona prostata+drobne cysty i piasek/złogi w ukł. mocz. W tym momencie prostata OK. Drobne złogi widoczne. Druga nerka w obrazie usg "czysta".
Lekarz podejrzewa "zablokowanie" ujścia i stad powiększająca się torbiel, póki co obserwacji i zwalczanie stanu zapalnego. W przypadku dalszego powiększania się cysty-usuniecie nerki.
Co Pan uważa na ten temat?
Badania moczu: liczne bakterie ciezar wł-1,010, erytro 3+,białko 0,27, leukocyty 3+. Jutro mocz na posiew.
Badania krwi:kreat 0,72, mocznik 26, alt 22, ast 37,ggt 2, albuminy 2,99
Pies wykastrowany 3 lata temu, powiększona prostata+drobne cysty i piasek/złogi w ukł. mocz. W tym momencie prostata OK. Drobne złogi widoczne. Druga nerka w obrazie usg "czysta".
Lekarz podejrzewa "zablokowanie" ujścia i stad powiększająca się torbiel, póki co obserwacji i zwalczanie stanu zapalnego. W przypadku dalszego powiększania się cysty-usuniecie nerki.
Co Pan uważa na ten temat?
wykonaj dokładną analize moczu z badaniem jego osadu. Jest to bardzo wazne. Gdzie jest położona torbiel w nerce?
Dzisiejsze wyniki:
Bilirubina ujemny
Urobili 0,2 mg/dl
Ketony ujemny
Glukoza ujemny
Białko ujemny
Krew 5 eryt/ul
PH 6
Azotyny ujemny
Leukocyty 125 leuk/ul
Cięzar wł. 1,020g/ml
Barwa żółta
Osad w polu widzenia:
Nabłonki płaski pojedyncze
Leukocyty 30-40
Erytro świeże 1-3
Bakterie bardzo liczne
Na posiew mocz zostawiony, wyniki w poniedziałek.
Dzis lekarz przepisał Cipronex 250 i nospe x2 dziennie.
Pije sporo przez co tez sporo sika, w nocy spi bez potrzeby wyprowadzania. Zauważyłam też, że jak wstaje to troche moczu jakby samo wylatuje (pies nie zauważa tego wcale). Apetyt ma duży. Karma Royal RENAL.
Co Pan mysli?
Bilirubina ujemny
Urobili 0,2 mg/dl
Ketony ujemny
Glukoza ujemny
Białko ujemny
Krew 5 eryt/ul
PH 6
Azotyny ujemny
Leukocyty 125 leuk/ul
Cięzar wł. 1,020g/ml
Barwa żółta
Osad w polu widzenia:
Nabłonki płaski pojedyncze
Leukocyty 30-40
Erytro świeże 1-3
Bakterie bardzo liczne
Na posiew mocz zostawiony, wyniki w poniedziałek.
Dzis lekarz przepisał Cipronex 250 i nospe x2 dziennie.
Pije sporo przez co tez sporo sika, w nocy spi bez potrzeby wyprowadzania. Zauważyłam też, że jak wstaje to troche moczu jakby samo wylatuje (pies nie zauważa tego wcale). Apetyt ma duży. Karma Royal RENAL.
Co Pan mysli?
oprzeć się na wynikach posiewu i sprawdż prostatę. Po leczeniu po 10 dniach mocz - analiza.
7-10 dni , można dołożyć wit. C 2 x 1 tabl. i mocz do badania
-
- Informacje
-