9 miesięczna Koteczka cierpi na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki.
TLI wynik 19,5 ng/ml wartość referencyjna 12-82
Lipaza 65 U/L
Alfa –amylaza 873,6 U/L
Badania na strawność kału wykazały grudki tłuszczu i ziarna skrobi (nawet w trakcie podawania amylanu)
Na razie udało nam się unormować qpale, biegunki się skończyły, zmniejszyła się także ilość qpali do 1-2 dziennie.
Czeka nas jeszcze USG.
Mam pytanie dotyczące karm weterynaryjnych. Dotychczas koteczka jadała
Royal Canin Sensitivity Control oraz Intenstinal S/O
Animondę Integra Protect oraz Integra Senstive
Teraz próbuję Eukanuba Intestinal oraz Troved HLD
Która z karm jest najlepsza w tym przypadku? Przy RC i Animondzie nie widziałam większej różnicy w qpalach.
Eukanuba i Trovet wymieniają we wskazaniach niewydolność trzustki, RC i Animonda nie.
niewydolność trzustki - jak dobrać karmę
podnoszę temat - jaka karma jest najlepsza dla kota z niedoczynnością trzustki?
po tygodniowym podawaniu antybiotyku i sody organizm jakby zaskoczył i amylan działa. Nie widzę aby karma (firma) wpływała na wygląd qpali, które są obecnie najlepsze od września kiedy koteczka dołączyła do nas. Nawet kiedy podjada karmę kocurka qpale są OK.
po tygodniowym podawaniu antybiotyku i sody organizm jakby zaskoczył i amylan działa. Nie widzę aby karma (firma) wpływała na wygląd qpali, które są obecnie najlepsze od września kiedy koteczka dołączyła do nas. Nawet kiedy podjada karmę kocurka qpale są OK.
W tych badaniach krwi nie widzę niż niepokojącego co do trzustki. Powiedz mie czy był wykonywany test kliszowy?. Co do karmy to zależy od kota. Nie ma naj, każda z nich jst dedykowana do stosowania w takich problemach. Ja stosuję akurat i/d u kotów i jestem zadowolony z efektów.
-
- Informacje
-