witam Panie Jarku
nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na pytanie dlatego dodaje nowy temat.
od paru misiecy lecze moja 5 letnia kotke na zapalenie dziąseł, dostawała już sterydy i inne medykamenty.
do tego odkażałam jej roznymi prepearatami powierzchnie dziąseł.
Ostatnim razem już na prawde ładnie sie podgoiło i po paru dniach znowu makabra.
Zapalenie występuje tylko na 1 dziąśle górnym nad ostatnim zębem. Byłam pare dni temu w Pani wet i powiedziała,że jak tak dalej pojdzie to bedzie trzeba usnunąć tego zęba.
mam sie pojawić u Pani wet we wtorek i do tego czasu odkazac jej dziaslo i podawac rutinoscorbin na wzmocnienie naczyn. Dodam, że kota jest w czasie diagnozowania przewlekłej biegunki. W styczniu była też na długiej kuracji lekowaj ze względu na zapalanie oskrzeli i krtani.
zaczełam też szukać lekarze specjalisty w stomatologii weterynarynej w trojmiescie i nic nie znalazlam!czy moze ktos ma jakies namiary?
dziąsło jest całe czerwone a w 1 miejscu jest duże wgłębienie w dziąśle!
w dodatku po tej samej stronie szczeki kieł jakby się osunął!zrobił się dłuższy od tego drugiego obok i u podstawy jest zbrązowiały.
w internecie znalazłam taki choroby jak plazmocytarne zapalenie błony śluzowej jamy ustnej o kotów i odontoklastyczna nadżerka resorpcyjna u kotów, czy mógły Pan doktor po krótce przybliżyć te choroby?
nie wiem co dalej robic. prosze o rady.
z góry dziękuje za pomoc
zapalenie dziąseł u kota
dla zainteresowanych :
byłam dzisiaj u mojej weterynarz, kieł okazał się wyrwany!!!rusza się i najprawdopodobniej jest martwy. nie wiem jak do tego mogło dojsc i jestem przerazona...
stan zapalny narazie został potraktowany zastrzykiem z antybiotykiem. zobaczymy co bedzie dalej.
byłam dzisiaj u mojej weterynarz, kieł okazał się wyrwany!!!rusza się i najprawdopodobniej jest martwy. nie wiem jak do tego mogło dojsc i jestem przerazona...
stan zapalny narazie został potraktowany zastrzykiem z antybiotykiem. zobaczymy co bedzie dalej.