Zaskórniki u kota na brzuszku, wylizywanie - co robić?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
amberiada

27 listopada 2010, 21:10

Mojej kotce na brzuszku pojawiły się czarne zaskórniki. Kotka dodatkowo wylizuje sobie sierść w tych miejscach, głównie przy suteczkach. Nie przybiera to na razie jakiś dramatycznych form, nie ma stanu zapalnego czy strupków (jednak od tego wylizywania zakłaczyła się i wymiotowała). Pojawienie się owych zaskórników jest prawdopodobnie związane ze zmianą diety - mam w tej chwili drugiego kota cukrzyka, u którego zmiana diety była koniecznością. Drugi kot przy okazji zaczął także dostawać nowe jedzenie (stopniowo i nie za każdym razem), generalnie przeszłyśmy na mokrą, wysokobiałkową, a ubogą w węglowodany dietę (dużo świeżego i puszki obiecujące najwyższą jakość: Miamor, Feline Porta 21, Animoda). Cukrzykowi ta dieta posłużyła świetnie (cukrzyca się ładnie wycofuje), drugiemu kotu jak widać przysłużyła się gorzej. Moje pytanie brzmi tak: co ja mogę podać kotce z wykwitami, aby pomóc pozbyć się problemu? Jak zmodyfikować dietę? Czego w tej diecie może brakować? Czytam, że może 0mega-3 i generalnie kwasy tłuszczowe. Albo drożdże. Nie wiem, czy to dobry pomysł kupić jakieś ludzkie tabletki?
Panie doktorze, może Pan podpowie? Operował Pan w zeszłym roku tę drugą czarno-białą kotkę (tłuszczak) :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 listopada 2010, 23:08

skoro operowałem niedaleko Pani mieszka proszę ją poakzać. Myślę aby pani wróciła w jej wypadku do "starego " jedzenia sprzed okresu zmian skórnych. Jeśli to jest to przyczyną zmiany ustąpią. Zabiegu jej proszę wybaczyć nie pamiętam. Przy tylu zabiegach ciężko zapamiętać bez większej ilości danych jakieś szczegóły.
Awatar użytkownika
amberiada

03 grudnia 2010, 13:59

Byłyśmy zrobić badania - kota ma bardzo niski poziom leukocytów.... (reszta w normie)
Umówiłyśmy na wizytę do Pana doktora na przyszły tydzień.
ODPOWIEDZ
  • Informacje