SUK - czy da się to wyleczyć?
-
Pytanie jak w tytule postu. Mam 5-letniego kota z nadwagą (7kg). Lekarz weterynarii po usg stwierdził u niego piasek w pęcherzu moczowym. Dwa razy miał zatkane przewody moczowe, raz był cewnikowany pod narkozą. Kilka razy krew w moczu- oczywiście antybiotyki. Czy to już będzie się mu tak powtarzać do końca życia? Wciąż zaglądam do kuwety, sprawdzam czy się wysiusiał i jaki kolor. Karmię go Arionem gdyż nie stać mnie na drogą karmę weterynaryjną. Tylko od czasu do czasu dostaje Royal Urinary. Kupuję Arion ponieważ ma w opisie że obniża poziom ph moczu i jest ekonomiczny co przy 6 kotach ma duże znaczenie. Czytałam jednak, że na schorzenia pęcherza moczowego bardzo dobra jest żurawina. Postanowiłam wypróbować i zaczęłam podawać ją w postaci kapsułek kotu. 1 kapsułkę co drugi dzień mieszam z karmą puszkową. Co o tym myślicie?
Nie jestem lekarzem, tylko położną, ale moim zdaniem dieta jest bardzo ważna. O właściwościach żurawiny możesz poczytac np. tutaj:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0
zwróć uwage szczególnie na przeciwwskazania i lepiej skonsultuj to z lekarzem.
Jesli chodzi o karme, to wcale nie musi być RC Urinary. Sa też inne tańsze karmy weterynaryjne, o podobnych własciwościach.
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0
zwróć uwage szczególnie na przeciwwskazania i lepiej skonsultuj to z lekarzem.
Jesli chodzi o karme, to wcale nie musi być RC Urinary. Sa też inne tańsze karmy weterynaryjne, o podobnych własciwościach.
o diecie zawsze należy decydować po otrzymaniu wyników moczu a dobrze byłoby gdyby także krwi. Leczenie na podstawie koloru moczu i stwierdzenia kryształów na podstawie usg to może zakończyć się niepowodzeniem
-
Lekarz nigdy nie robił mojemu kotu badań moczu ani krwi, nigdy tego nie zasugerował. Wydaje mi się, że w okolicach wiejskich weterynarze specjalizują się raczej w zwierzętach hodowlanych. Kot miał podawany antybiotyk Cipronex przez okres dwóch tygodni (przepisany przez mojego weterynarza). Przez ten czas było dobrze, jednak po 5 dniach po odstawieniu leku pojawiła się krew w moczu. Dostał więc ten sam lek jeszcze przez tydzień, było dobrze, mija kilka dni i znów to samo. Dodam, że podaję mu teraz karmę urinary Hillsa anty struwit. Wyczytałam na innych forach, że przy nawracających zapaleniach pęcherza można podejrzewać jego nowotwór. No i czy takie problemy mogą spowodować zniszczenie nerek? Pytam, gdyż na ostatnim usg miał powiększoną nerkę.
ze względu na pierwsze Twoje zdanie nie odpowiem na to pytanie już nic. To tak jak mówienie niewidomemu o kolorach lub o smaku kwaśnym komuś kto nie czuje zupełnie smaków . Koniec . Brak podstawy .